Denník N

Vojnu nepodporujú ani Lukašenkovi najvernejší. Jeho vrchný pán mu dal ponuku, ktorú nemohol odmietnuť

Lukašenko a Putin. Foto – kremlin.ru
Lukašenko a Putin. Foto – kremlin.ru

V nedeľu sa v Bielorusku koná referendum. Ak bude úspešné, na jeho území budú môcť byť jadrové zbrane.

O ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho bieloruskom náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi je známe, že spolu ľudsky nevychádzajú najlepšie. Z politického hľadiska si však nikdy neboli takí blízki ako teraz.

Viacerí vojenskí analytici upozorňujú na to, aký dôležitý bol Lukašenko pri Putinovom rozhodnutí o vojne proti Ukrajine. Bieloruské vojsko sa síce nezapája priamo, ale ruskej armáde umožnilo postupovať na Kyjev najkratšou možnou trasou, a tak jej dalo výraznú výhodu.

„Netuším, či Bielorusko túto vojnu prežije. Sledujeme začiatok niečoho, čo je mimoriadne nebezpečné,“ napísal na twitteri Franak Viačorka, poradca líderky exilovej opozície Sviatlany Cichanovskej.

Samotná Cichanovská bieloruského prezidenta obvinila z „velezrady“.

Aká je úloha Bieloruska v konflikte proti Ukrajine? Odpoveď sme hľadali s politickým analytikom Aľaksejom Kažarskim z Univerzity Komenského v Bratislave.

Bielorusko nerovná sa Lukašenko

„Bielorusko sa ocitlo v pozícii Putinovho a Lukašenkovho rukojemníka. Je to krajina de facto okupovaná Ruskom, ktorá bola vtiahnutá do kremeľskej imperialistickej vojny,“ vysvetľuje Kažarski.

Obyčajných ľudí podľa analytika konflikt desí. „Navyše hovoríme o vojne, ktorá nemá nič spoločné s bieloruskými národnými záujmami. Mnohí sa tiež hanbia za to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie