Denník N

Krik a nadávky vystriedala pomoc a odvaha. Nie je to stratené

Foto - Petr Lazár
Foto – Petr Lazár

Slovensko dnes vyzerá oveľa lepšie ako pred týždňom.

Slovensko je krajina, ktorá dokáže prekvapiť. V kľúčových situáciách sa prejaví lepšie, než to v nude bežného dňa vyzerá.

Mesiace a roky zaplavujú verejný priestor hluční, agresívni a hlúpi ľudia. Šíria klamstvá a strašia. Ich sila rastie a zlo, ktoré vypúšťajú, strháva ďalších a ďalších. Prejavuje sa to v prieskumoch a už aj v parlamente.

Aj ja som už miestami strácal nádej a mal som pocit, že ich je príliš veľa, a hlavne že normálni, slušní, rozumní ľudia sú ticho. Teraz to vyzerá inak.

Prezidentka, premiér a celá vláda hovoria jasnou rečou a stoja na strane práva, civilizácie, ľudských životov.

Video: Pomáhajú na hranici: Vozia utečencov do Poľska, Prahy, varia čaj, zháňajú ubytovanie (autori: Tomáš Forró a Martina Koník)

Fašisti a Robert Fico síce idú svoje, ale sú v tejto chvíli bezvýznamní. Na prvý pohľad je jasné, že klamú a ide im iba o vlastný krk. Posledné týždne kričali a útočili. Obviňovali každého, kto hovoril o šialenom Putinovi a hrozbe vojny. Sú tak mimo, že ich naozaj nemožno brať vážne. A ešte viac: patria na okraj. S fašistami a Ficom nikto slušný nemôže hovoriť.

Ale ešte silnejšie ako prejavy politikov sú činy obyčajných ľudí. Tisíce pomáhajú priamo na hranici alebo aspoň posielajú pomoc. Ľudia sa sami ozývajú a hľadajú spôsoby, ako ubytovať a nakŕmiť Ukrajincov, ktorí utekajú pred Putinovou vojnou.

V tomto momente nie je čas a ani dôvod riešiť, či je štát dobre pripravený a všetko zvláda. V

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie