Denník N

To, čo predvádza Putin, je posadnutosť. Ale Pobaltie je zatiaľ v bezpečí, vraví estónska expertka

Putin na vojenských manévroch. Ilustračné foto – TASR/AP
Putin na vojenských manévroch. Ilustračné foto – TASR/AP

Vladimir Putin riskuje budúcnosť Ruska, aby obsadil Ukrajinu. Je to posadnutosť, hovorí estónska expertka na Rusko Kadri Liiková z think-thanku Európska rada pre zahraničné vzťahy.

Nervozitu pritom prirodzene cítiť aj v okolitých krajinách. „Každému napadá otázka, kam Putin dokáže zájsť, kde je pre neho stop,“ priznáva. Pobaltie podľa nej zatiaľ v nebezpečenstve nie je.

V rozhovore tiež vysvetľuje, prečo sú pobaltské krajiny zatiaľ v bezpečí a čo to môže zmeniť, aký vplyv teraz bude mať na Rusko Čína a prečo sa Západ pomýlil vo svojej morálnej nadradenosti.

Aká je teraz situácia v Estónsku? K Pobaltiu sa teraz obracia veľa pozornosti – zvlášť pre pomerne čerstvé skúsenosti so sovietskou okupáciou. Neistota, ktorá prichádza s inváziou na Ukrajinu, môže byť pre mnohých pripomienkou tejto temnej historickej skúsenosti.

Estónsko je v relatívnom bezpečí, sme členmi NATO, Aliancia už poslala posily a ďalšie budú možno čoskoro na ceste. V tomto ohľade sme asi zatiaľ v poriadku.

Ľudia sa ale prirodzene boja. Každému zrejme napadá otázka, kam až Putin dokáže zájsť, kde je pre neho stop.

Zároveň sa cítime bezmocní – pre Ukrajinu toho môžeme urobiť len málo, aj keď sa snažíme. (Estónsky minister obrany Kusti Salm oznámil, že na Ukrajinu pošle dodatočnú vojenskú pomoc, vrátane protitankových rakiet a protilietadlovej munície. Súčasťou dodávky je aj zdravotnícke vybavenie, pozn. red .)

Rozumiem tomu, že byť súčasťou NATO prináša v porovnaní s minulosťou väčšie bezpečie. Keď sa ale pozeráme na Ukrajinu, mnohým napadá, že Pobaltie môže byť ďalšia zastávka. Nemôže sa Putin chystať na to, že skutočnú ochotu Aliancie chrániť Pobaltie čoskoro otestuje?

Takto nad tým zatiaľ nepremýšľam. Vladimir Putin za dobrý spôsob organizácie a riadenia sveta považuje delenie na sféry vplyvu a zodpovednosti. Pobaltské krajiny potom v jeho poňatí spadajú do sféry vplyvu Spojených štátov.

V nebezpečenstve tak podľa mňa pobaltské krajiny budú až v momente, keď sa Rusko a USA stretnú a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie