Denník N

Hrdinovia z Hadieho ostrova, Duch Kyjeva a Zelenskyj v životnej role. Ukrajinci už majú svoje vzory

Kyjevský duch – v origináli Ghost of Kyiv. Ukrajinský hrdina, ktorý možno ani neexistuje. Foto – ministerstvo obrany Ukrajiny
Kyjevský duch – v origináli Ghost of Kyiv. Ukrajinský hrdina, ktorý možno ani neexistuje. Foto – ministerstvo obrany Ukrajiny

Počas prvých 48 hodín ukrajinskej obrany proti vojnovej agresii rozpútanej putinovským Ruskom sa zrodili nové mýty a hrdinovia.

Rusko stále zostáva silným hráčom s mocnými zbraňami, no na poli propagandy v prvom kole dostalo K. O. Ukrajinskí vojaci aj dobrovoľníci tak získavajú každou hodinou nové vzory.

Príbehy udatných obrancov, ktoré na ukrajinskej strane vojna zrodila, majú jedno spoločné – nedajú sa nijako overiť. A niektoré z nich, napríklad o Duchovi Kyjeva, sú takmer určite prikrášlené.

Zelenskyj hrá životnú rolu

Roky podceňovaná Ukrajina bojuje o život proti jednej z najmocnejších armád sveta – a nedarí sa jej zle. Pre ukrajinských vojakov a dobrovoľníkov nie je až také dôležité, čo presne je na príbehoch pravdivé a čo nie, pokiaľ to splní vyšší účel – a tým je motivácia k boju a možnosť vidieť v niekom vlastenecký vzor. Podobne treba nazerať aj na správy z ukrajinských médií.

Rusko môže Ukrajinu zasypať odpaľovanými raketami zo vzdialenosti stoviek kilometrov a delostreľbou zo vzdialenosti desiatok kilometrov. Lenže príbehy statočnej obrany, šíriace sa po napadnutej krajine ako vzor a inšpirácia, tým nezničia.

„Nepotrebujem odvoz. Potrebujem muníciu,“ odkázal nadránom z Kyjeva prezident Volodymyr Zelenskyj Američanom, ktorí mu ponúkli pomoc s únikom pred zajatím či smrťou.

Tá veta by sa nestratila v žiadnom akčnom filme – a kto vie, možno to raz názov nejakej snímky bude. Niekdajší komik Zelenskyj hrá totiž svoju životnú rolu. Spomínaný výrok sa plne vyrovná okrídlenému Churchillovmu prejavu „budeme bojovať na plážach…“, ktorý dodnes patrí k najinšpiratívnejším vojnovým prejavom všetkých čias. Rusi stále môžu Zelenského zabiť aj zajať, lenže už teraz je nesmrteľný.

K čomu to povedie po vojne (ak by sa Ukrajinci ubránili, nebude mať politickú konkurenciu) alebo či mu sláva nestúpne do hlavy, nie je teraz možné povedať. Ale teraz je svojej krajine príkladnou oporou.

A podobných vzorov majú Ukrajinci oveľa viac.

Hrdinovia z Hadieho ostrova

Trinásť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie