Denník N

Rusi si nevypli telefóny, vojnu si ako prvé všimli Google mapy. Bojuje sa aj v kyberpriestore

Ilustračné foto – Unsplash/Kevin Ku
Ilustračné foto – Unsplash/Kevin Ku

Abstraktný kybernetický priestor, svet jednotiek a núl, je paralelným bojiskom. Slúži ako zdroj informácií, ako komunikačný prostriedok, spojenie so svetom, ako priestor na šírenie správ a propagandy. A sám je územím, o ktoré sa bojuje.

Prvé ruské jednotky prekročili ukrajinskú hranicu vo štvrtok nad ránom. Skôr než ukrajinskí pohraničníci ich zbadal Jeffrey Lewis, americký vojenský analytik a profesor Middleburského inštitútu v kalifornskom Monterey.

Nepotreboval na to žiadnu špionážnu techniku ​​ani satelitné snímky, len sa pozeral do Google Maps na dopravnú situáciu a uvidel dopravnú zápchu v Belgorode. To je ruské mesto asi osemdesiat kilometrov na sever od ukrajinského Charkova.

Zaplnené cesty uprostred noci signalizujú niečo mimoriadne, a čo to je, nebolo tentoraz ťažké uhádnuť. „Zápcha“ sa postupne presúvala k štátnej hranici.

Je to asi prvýkrát v dejinách, keď bolo možné pozorovať útočiacu armádu v reálnom čase na dopravnej mape. Mapy Google počítajú hustotu prevádzky na základe signálu z mobilných telefónov. Keď sú na ceste, je ich veľa a pohybujú sa pomaly, zafarbí sa úsek načerveno. Vzhľadom na nočnú hodinu šlo skutočne a napodiv skôr o súkromné ​​telefóny ruských vojakov (čo svedčí o ich neopatrnosti a nedisciplinovanosti) než o civilných vodičov uviaznutých v kolóne medzi tankmi a transportérmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Technológie

Vojna na Ukrajine

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie