Denník N

Kličkovci sľúbili mame, že nikdy nebudú bojovať proti sebe. Teraz spoločne bránia Kyjev

Vitalij a Vladimir Kličkovci sa rozhodli brániť Kyjev vlastnými rukami. Foto - TASR/AP
Vitalij a Vladimir Kličkovci sa rozhodli brániť Kyjev vlastnými rukami. Foto – TASR/AP

Keď mal Vladimir Kličko dvanásť rokov, učil sa strieľať zo samopalu, hádzal ručné granáty a behal po podzemných tuneloch.

„Vymývali nám mozgy,“ povedal o dospievaní v Sovietskom zväze mladší z dvojice slávnych bratov, mnohými považovaný za najslávnejšieho boxera všetkých čias.

Ani on zrejme neočakával, že tieto zručnosti možno bude musieť využiť v skutočnej vojne. Začiatkom februára sa však aj on zapísal ku kyjevskej domobrane.

„Sú len dve možnosti – buď ujdete, alebo sa postavíte výzve čelom. Ja som sa rozhodol pre tú druhú,“ povedal podľa agentúry Reuters.

Jeho o päť rokov starší brat Vitalij, ktorý je starostom Kyjeva, je taktiež pripravený bojovať. Tvrdí, že nemá na výber.

Podporu im stihol vyjadriť aj Arnold Schwarzenegger. „Myslím na vás, priatelia. Boli ste mojimi hrdinami už v ringu a ste nimi aj teraz.“

Evakuovali všetkých, len Vitalij zostal

Bratia Kličkovci vyrastali v rodine, ktorej otec Vladimir doslova obetoval život Sovietskemu zväzu. Ako hrdý Soviet sa vypracoval až na vysoko postaveného vojenského letca, vďaka čomu mali jeho synovia prístup ku kvalitnému vzdelaniu.

Keď vybuchla jadrová elektráreň v Černobyli, bol jedným z prvých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie