Denník N

Z petržalského kultúrneho domu je „mravenisko“ pomoci. Najviac chýbajú škrtidlá a konzervy

Dobrovoľníci triedia vyzbierané veci v petržalskom kultúrnom dome Zrkadlový háj. Foto – N
Dobrovoľníci triedia vyzbierané veci v petržalskom kultúrnom dome Zrkadlový háj. Foto – N

Po celom Slovensku sa organizujú zbierky pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine. Na najväčšom slovenskom sídlisku v Petržalke to vyzerá ako na mravenisku.

V okamihu, ako zapíska na píšťalke, nastane ticho. „Prosím, počúvajte. Dajte vedieť známym, čo sa sem chystajú, že v tejto chvíli sú najpotrebnejšie škrtidlá, obväzy, lekárničky, pánske teplé oblečenie a hotové jedlá, konzervy.“

Keď koordinátorka zbierky Petra Barineková dokončí, desiatky dobrovoľníkov sa opäť vrhnú do práce. Triedia obrovské množstvo vecí, ktorými ľudia od soboty zaplnili kultúrny dom Zrkadlový háj v Petržalke. Aj v nedeľu podchvíľou prichádzajú ďalší a ďalší s plnými taškami.

Dôchodcovia Peter a František nesú v rukách škatule s Alpou a s toaletnými papiermi. „Toto je minimum, čo môžeme urobiť, tak sme tu,“ hovorí Peter, ktorý má 72 rokov, jeho kamarát je o tri roky starší. V paneláku sú susedmi 41 rokov a pre ruského prezidenta Vladimíra Putina sa vraj neraz pohádali.

„Fero obhajoval Rusko, ale aj on je ako Miloš Zeman,“ vraví Peter s narážkou na to, ako český prezident priznal, že sa mýlil v názore na ruskú agresiu. „Áno, myslel som si, že Putin nezaútočí na Ukrajinu. Mýlil som sa,“ hovorí František.

„Dúfajme, že Zemanov bude na Slovensku viac, lebo, žiaľ,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie