Denník N

„Vysvetlím vám, prečo je Ukrajina naša.“ Ako Putin postupuje v logike sovietskych vodcov

Prejav Vladimira Putina, ktorý spustil vojnu na Ukrajine. Foto - TASR/AP/Russian Presidential Press Service
Prejav Vladimira Putina, ktorý spustil vojnu na Ukrajine. Foto – TASR/AP/Russian Presidential Press Service

Vojna, ktorú Putin rozpútal, je fyzickým pokusom o návrat ruskej moci na územie, o ktorom sa domnieva, že má byť jeho. Hovorí o tom už najmenej od minulého leta. 

Autor je politický geograf, pôsobí na Fakulte sociálnych vied Karlovej univerzity a na Metropolitnej univerzite Praha

V knihe Timothyho Snydera Krvavé územie: Európa medzi Hitlerom a Stalinom možno nájsť aj postreh, že Sovietsky zväz bol marxistický štát, ktorého vodcovia sa vyhlásili za vedcov v oblasti historického vývoja.

Nie za obyčajných historikov, ale za tých, ktorí – na základe vedeckej metódy sprostredkovanej učením marxizmu-leninizmu – vedia, ako, prečo a kam sa otáča koleso dejín. Víťazstvo komunizmu, a teda aj ZSSR, bolo nevyhnutné, pretože išlo o vedecký fakt.

Prakticky po celý čas existencie ZSSR jeho ‚vodcovia vedci‘ (sami seba označovali za teoretikov komunizmu a medzinárodného robotníckeho hnutia) predpovedali krach všetkým ostatným, pričom najväčšiu pozornosť venovali vždy tej mocnosti, ktorú považovali z nepriateľov za najsilnejšiu.

Nie je vylúčené, že mali pravdu v tom, že „americký imperializmus“ stál na pokraji priepasti, ale ZSSR bol o krok vpred!

Jedna z dvoch vtedajších superveľmocí sa na začiatku 90. rokov zrútila, čím v systéme medzinárodných vzťahov, ako aj v prostredí ich výskumu, vznikol obrovský problém. Ako postupovať ďalej – čo bude napríklad s obrovským sovietskym jadrovým arzenálom – a ako niečo, s čím nikto nepočítal, vysvetliť.

Jedným z týchto politikov vedcov je Putin.

Putin nikdy legitimáciu nezničil

Kým sa dostaneme k jeho „analýze“, treba pripomenúť a zdôrazniť jeden dôležitý fakt. Putin, rovnako ako všetci tí, ktorí ho obklopujú, vyrástol a dospel v Sovietskom zväze, v ktorého verejnom priestore nič iné ako oficiálna „vedecká“ interpretácia dejinného pohybu nesmelo rezonovať.

Slúžil v KGB, teda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie