Denník N

Vláda reagovala na žiadosť ukrajinského prezidenta, na Ukrajinu pošle ďalší vojenský materiál

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila obec Ubľa a tamojší hraničný priechod. Foto – TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila obec Ubľa a tamojší hraničný priechod. Foto – TASR

Slovenská vláda i prezidentka Zuzana Čaputová sú v kontakte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, premiér ponúkol Bratislavu ako miesto pre rokovania.

Už v sobotu ministri rozhodli o tom, že na Ukrajinu pošle Slovensko najmä pohonné hmoty – naftu a letecký benzín. Rovnako aj muníciu, a to 12-tisíc kusov 120-milimetrovej munície. V nedeľu zasadla vláda opäť a popoludní schválila, že Ukrajincom pomôžeme systémom protivdzušnej obrany a protitankovými strelami.

„Je to presne ten typ munície, ktorý ukrajinská strana požadovala a ktorú sme my mohli poskytnúť,“ povedal po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Zároveň dodal, že ak si Ukrajina vyžiada ďalšiu pomoc a my jej ju budeme vedieť poskytnúť, urobíme tak.

Video: Pomáhajú na hranici: Vozia utečencov do Poľska, Prahy, varia čaj, zháňajú ubytovanie (autori: Tomáš Forró a Martina Koník)

S Ukrajinou sme stále v kontakte

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (za SaS) počas dňa potvrdil, že slovenskí predstavitelia sú v pravidelnom kontakte s ukrajinskými politikmi. Premiér Eduard Heger, ale aj prezidentka Zuzana Čaputová si denne telefonujú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Aj preto dokázala vláda promptne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie