Denník N

Na hranici zriadil štát hotspoty pre utečencov z Ukrajiny, zatiaľ nefungujú 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila hraničný prechod v Ubli. Foto N – Peter Lázár
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila hraničný prechod v Ubli. Foto N – Peter Lázár

Ministerstvo vnútra avizovalo, že v nedeľu zriadi štyri hotspoty na slovensko-ukrajinskej hranici pri obciach Vyšné Nemecké, Ubľa, Veľké Slemence a Ulič. Faktom však bolo, že nič také ešte v nedeľu nefungovalo.

„Pýtala som sa na to predstaviteľov štátnej správy. Hovorili, že už by to malo byť. Zatiaľ to, žiaľ, nie je,“ odpovedala prezidentka Zuzana Čaputová na hraničnom priechode v Ubli s tým, že ani ona nemá informáciu, prečo ešte hotspoty nie sú v prevádzke.

Úlohou hotspotov je urýchliť administratívne vybavenie vojnových utečencov z Ukrajiny. V stanoch či kontajneroch im nepretržite 24 hodín denne poskytnú služby aj zdravotníci a humanitárne organizácie.

Video: Pomáhajú na hranici: Vozia utečencov do Poľska, Prahy, varia čaj, zháňajú ubytovanie (autori: Tomáš Forró a Martina Koník)

Ako pomáhame

V nedeľu na hraničnom priechode v Ubli vedúci odboru krízového riadenia na Okresnom úrade v Snine Román Gálik ešte nevedel povedať ani to, kde vôbec bude hotspot stáť.

Pomoc na slovenskej strane je veľká. Ešte treba dotiahnuť administratívu. Foto N – Petr Lazár

V Ubli bola v nedeľu aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Tí, ktorí tu čakajú na prijatie, sú ženy, matky, staré matky, maličké deti, a sú vyčerpaní. Z obrovského čakania, zo strachu, čo je prirodzené, lebo utekajú z bojovej zóny,“ hovorila prezidentka po rozhovoroch s viacerými Ukrajinkami, ktoré práve prekročili hranicu.

Ukrajinské ženy a deti majú za sebou viac než desaťhodinové čakanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie