Denník N

Podlaha je svojím spôsobom najintímnejšia časť interiéru. Architekti radia, ako pristupovať k jej výberu

Klasické drevné parkety. Foto – RULES/BoysPlayNice
Klasické drevné parkety. Foto – RULES/BoysPlayNice

Akú podlahu vybrať do obytných priestorov? V popredí stojí drevo, no zďaleka nie je jediným dobrým riešením.

Architekti z troch ateliérov hovoria o tom, ako pristupujú k výberu podláh do svojich realizácií, čo sa im osvedčilo a ktoré riešenia neodporúčajú. Zdôrazňujú, že výber podlahy by nemal byť len o cene.

Rudolf Lesňák z ateliéru RULES hovorí, že pri výbere podlahy je lepšie uprednostniť príjemnosť nad odolnosťou. „Tak ako nenosíme azbestové oblečenie, nepovažujeme u nás v ateliéri za potrebné prehnane dbať ani na nezničiteľnosť podlahy,“ vysvetľuje.

Architekti zdôrazňujú význam prírodných materiálov, ktoré majú množstvo benefitov, sú uveriteľné a na nič sa nehrajú. „Drevo je síce drahšie, no má veľmi veľa výhod oproti iným materiálom. Možno ho renovovať a opätovne naniesť povrchovú úpravu, čím sa dajú aj po rokoch upraviť nielen jeho chyby, ale aj odtieň,“ vraví Marek Ivanko z ateliéru Monmar.

Michal Fekete z Dobrého Interiéru hovorí, že aj umelé materiály veľmi napredujú a zvládnu dnes oveľa viac, odporúča však nesiahnuť po najlacnejších riešeniach. „Ak sa rozhodnete pre laminát, odporúčam vyhnúť sa tomu najlacnejšiemu na trhu. Pri cene 6 až 7 eur za 1 m² je to vyslovene ekonomické riešenie, nie riešenie na dlhšiu dobu.“

Rudolf Lesňák/
RULES

Foto – Robo Hubač

Podlaha je svojím spôsobom najintímnejšia časť interiéru, lebo sme s ňou najviac v kontakte, najviac sa jej dotýkame, preto odporúčam položiť si otázku, ako ju budete používať, zbytočne na nej nešetriť a uprednostniť príjemnosť pred odolnosťou. Tak ako nenosíme azbestové oblečenie, nepovažujeme u nás v ateliéri za potrebné prehnane dbať ani na nezničiteľnosť podlahy. Z môjho pohľadu nemá zmysel vyberať laminátové podlahy „na celý život“, ktoré sa síce tvária ako drevo, ale sú chladné a s drevom nemajú nič spoločné, no je to vec vkusu.

V ateliéri preferujeme materiály, ktoré sú úprimné a aj výzorom reprezentujú svoj skutočný pôvod – to znamená, že neimitujú iný materiál. Týka sa to nielen laminátových podláh, ale aj vinylových. Vinyl má však výhodu, že je príjemnejší na dotyk, preto ho považujem do bytov za vhodnejší.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie