Denník N

tl;dr: Prečo Rusko prehrá vojnu na Ukrajine

Ukrajinský vojak fajčí cigaretu pri svojom obrnenom vozidle na pozícii pri Charkove. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak fajčí cigaretu pri svojom obrnenom vozidle na pozícii pri Charkove. Foto – TASR/AP

Výber najzaujímavejších postrehov z internetu za tento víkend.

Analytik Kamil Galeev, pôvodom z Ruska, dnes pôsobiaci vo Washingtone, si myslí, že Ukrajina vojnu vyhrá. Tu sú najdôležitejšie z jeho myšlienok, ktoré zverejnil na Twitteri.

1. Západ doteraz ruskú armádu preceňoval, ukrajinskú podceňoval a zle chápal ruskú stratégiu a ciele.

2. V západných médiách sa veľa hovorilo o reforme ruskej armády v rokoch 2007 – 2012 pod ministrom obrany Anatolijom Serďukovom. Ten naozaj zlepšil efektivitu armády, povyhadzoval skorumpovaných dôstojníkov, zlepšil zásobovanie a snažil sa vyčistiť enormnú korupciu pri výrobe vojenskej techniky. Presne vďaka tomu všetkému sa stal v Rusku veľmi nepopulárnym a v roku 2012 ho Putin vyhodil.

3. Jeho nasledovník Sergej Šojgu sa z toho poučil. Je jediným ruským ministrom, ktorý je vo vláde od roku 1991, podarilo sa mu to vďaka tomu, že vie vyjsť s každým, nikomu nestúpa na otlaky, nebojuje proti žiadnym vplyvným skupinám – naopak, svoj imidž postavil priamo na tom, že demontuje nepopulárne reformy Serďukova. Povyhadzoval jeho dôstojníkov dosadených vďaka schopnostiam namiesto vďaka kontaktom, prestal sa hádať s dodávateľmi o kvalite zbraní a začal robiť rozhodnutia o armádnej stratégii najmä s ohľadom na to, ako dobre budú vyzerať pred verejnosťou.

4. Príkladom je rozdeľovanie peňazí medzi armádu a námorníctvo, čo je v dejinách mocností odveký problém. Len pár krajín na svete si môže dovoliť aj špičkovú armádu, aj špičkové námorníctvo. Rusko k nim nepatrí. Z prestížnych dôvodov to však odmieta priznať, snaží sa zachovať čo najviac z obrovskej sovietskej flotily a budovať loďstvo aj na boj ďaleko od svojich brehov. Výsledkom sú projekty ako lietadlová loď, ktorá je oveľa častejšie v oprave ako na mori,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie