Denník N

Bojuj alebo uteč

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Musíme sa postaviť proti Rusku – urobme to už teraz a zachráňme Ukrajinu.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Predstavte si tenis, v ktorom vždy podáva ten istý hráč. Takto fungujú vzťahy medzi Východom a Západom. Rusko znovu a znovu preberá iniciatívu a necháva Západ odpovedať.

Nedeľné rinčanie jadrovými zbraňami je toho príkladom. Vraciame sa ku kubánskej raketovej kríze, ale s protivníkom v podobe chrapúnskej postavy Vladimira Putina, a nie vznetlivého, brutálneho, ale v zásade racionálneho sovietskeho lídra Nikitu Chruščova.

Stávka môže byť len ťažko vyššia. Je tu nielen riziko jadrovej apokalypsy, ale aj Putinova deklarovaná túžba zvrátiť viac ako štyri desaťročia budovania mieru. Konsenzus založený na pravidlách, ktorý sa začal v Helsinkách v roku 1975 a bol zakotvený v Parížskej charte z roku 1990 i v iných dokumentoch, je v troskách. Putinovým cieľom je neutrálna, demilitarizovaná nárazníková zóna od Nórska po Čierne more. To je myslenie 30. rokov 20. storočia. Teraz to znamená vojnu na Ukrajine – a ak tam Putin uspeje, nabudúce uspeje aj niekde inde. Jeho potenciálnymi cieľmi sú Stredná Ázia, Moldavsko, Gruzínsko, prípadne – čo je najdôležitejšie – pobaltské štáty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie