Denník N

Analytik Duleba: Túto vojnu Putin nemôže vyhrať (+ video)

Alexander Duleba. Foto N – Tomáš Benedikovič
Alexander Duleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred šiestimi dňami sme s vami v Denníku N robili rozhovor, ktorý mal titulok – Duleba: Útok na Kyjev nepredpokladám. Nie ste jediný, kto to hovoril. Ako veľmi sa odvtedy zmenilo vaše premýšľanie o dnešnom svete?

Vychádzal som z racionálnych predpokladov. Nevidel som racionálne argumenty, ktoré by mohli presvedčiť Putina a ruské vedenie, aby sa rozhodli pre krok začať vojnu. Veľa ľudí do poslednej chvíle neverilo, že sa rozhodnú to urobiť. Ale stalo sa, bohužiaľ. Hovorí to o tom, že racionalita uvažovania je dosť nízka a majú v hlavách bludy, ktoré vydávajú za svoje presvedčenie.

Oni čakali, že ľudia v juhovýchodnej Ukrajine ich budú vítať, že ich idú oslobodzovať, ale oni všetci proti nim bojujú. Majú veľké straty a táto vojna zmenila všetko. Nech už sa akokoľvek skončí, tak Putin túto vojnu nemôže vyhrať. Ukrajina, samozrejme, veľmi utrpí, ale nie menej Rusko. Všetci za to zaplatíme, je to európska vojna a nemá dobrý koniec. Má nejaké riešenia, uvidíme. Teraz, keď sa rozprávame, tak sa možno začínajú prvé rokovania na rusko-bieloruskej hranici.

Rozprávame sa v pondelok ráno o deviatej, deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin dal príkaz uviesť do pohotovosti jadrové zbrane. Mali by sme byť pripravení na to, že ich naozaj použije? Väčšina komentárov hovorí, že ide len o zastrašovanie.

Je to zastrašovanie, ale mali by sme byť pripravení, že aj takáto alternatíva je možná. Vylúčiť sa nedá nič, keďže miera racionality v rozhodovaní je dosť nízka. Čo môže urobiť Putin? Ak proti Ukrajine použije jadrovú zbraň, aby zlomil jej odpor, môže zabiť niekoľko desiatok či stotisíc ľudí, proste bude vrah alebo vyvrheľ a Rusko absolútne izoluje. Už sa nezbaví zodpovednosti za mŕtvych, Rusi budú roky trpieť, budú izolovaní a podľa mňa mu to v Rusku zlomí krk.

Iná možnosť je, že zaútočí na nejakú členskú krajinu NATO. Z Pentagónu už išla jednoznačná reakcia. Američania majú minimálne také dobré jadrové systémy, ako majú Rusi. Minimálne od karibskej krízy obe strany vedia, že totálna vojna s použitím jadrových zbraní nemá víťaza, že to je koniec. Ak by malo ísť o nejakú obmedzenú jadrovú vojnu, čo sa tiež nedá vylúčiť, tak je to minimálne 50 na 50, ak nie 60 ku 40 v prospech technologických kapacít, ktoré majú Američania. Oni ho odpočúvajú. To, že predikovali, kedy sa začne útok, znamená, že ho reálne odpočúvajú, ale Rusi nevedia pochopiť ako.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie