Denník N

Harabinovi väzenie za schvaľovanie ruskej agresie hroziť nemusí, museli by mu dokázať úmysel narušiť mier

Ukrajinské jednotky pri Charkove. Foto - tasr/ap
Ukrajinské jednotky pri Charkove. Foto – tasr/ap

Poslanec Juraj Šeliga dal trestné oznámenie pre status Štefana Harabina, v ktorom bývalý sudca obhajuje Putinov útok na Ukrajinu. Maroš Žilinka sa sústredí na varovanie pred účasťou vo vojne.

Mohlo by sa zdať, že veľká časť slovenských priaznivcov ruského prezidenta Vladimira Putina zostala po útoku na Ukrajinu zaskočená alebo v defenzíve. Ale nie všetci. Niektorí útok bagatelizujú, niektorí obhajujú, niektorí dokonca vyzývajú na jeho eskaláciu.

„S Ukrajinou bude Putin hotový do konca týždňa, len nech v čistení pokračuje ďalej na západ, až po rieku Moravu,“ objavilo sa napríklad na profile bývalého starostu obce Látky, ktorý Putina dokonca povzbudzoval k použitiu „čierneho kufríka“, zrejme atómovej bomby.

Bývalý minister spravodlivosti a predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin zasa napísal, že by „urobil presne to isté, čo Putin“. Poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga pre tento status podal trestné oznámenie. Harabin podľa neho mohol spáchať trestný čin, ktorý je v našom Trestnom zákone definovaný ako „ohrozenie mieru“.

S použitím tohto paragrafu nemáme veľa skúseností. Pri vyhľadávaní v databáze zverejnených súdnych rozhodnutí na stránke otvorenesudy.sk sa napríklad nedá nájsť žiadny rozsudok v prípade, kde by bol niekto z tohto trestného činu obžalovaný. A aj právnici upozorňujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie