Denník N

Týždeň v zdraví: Čo znamenajú poruchy imunity, kde všade nájdete lepok a sme bližšie k liečbe sklerózy multiplex?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V novom vydaní sa dozviete:

  • čo znamenajú poruchy imunitného systému,
  • na čo všetko okrem múky a pečiva si musia dávať pozor celiatici,
  • či objav vedcov z Harvardu môže pomôcť liečiť sklerózu multiplex.

Čo je to imunita a čo znamenajú poruchy imunitného systému

Imunita je ako taká zvláštna celebrita: každý o nej aspoň raz počul, mnohí o nej hovoria, ale málo ľudí ju naozaj pozná a ešte menej o nej naozaj vie to dôležité. Pozrime sa na najdôležitejšie fakty o imunitnom systéme a jeho poruchách odborným pohľadom.

Bez imunitného systému nemôže ľudský organizmus fungovať, je pre nás nielen ochrannou bariérou pred vírusmi a baktériami, nepretržite plní aj dôležité funkcie pri odstraňovaní odumretých buniek a zasahuje aj proti nádorovým bunkám. Mnoho faktorov vplývajúcich na imunitný systém ho môže oslabiť. Poruchy imunitného systému vedú k rozvoju chorobných stavov, častému výskytu infekcií, chronickému priebehu ochorení a aj k smrti. Poruchy imunitnej ochrany organizmu sa podieľajú aj na vzniku alergických a autoimunitných ochorení a nádorov.

Imunitný systém je komplex reakcií a mechanizmov, ktoré ochraňujú ľudský organizmus pred vírusmi, baktériami, hubami, parazitmi a chemickými toxínmi zodpovednými za vznik chorôb. Imunitný systém rozpoznáva vlastné a cudzie, pre organizmus nežiaduce a škodlivé bunky, tkanivá alebo chemické látky a je zodpovedný za rýchlu ochrannú reakciu voči nim.

Nešpecifickú vrodenú imunitu, ktorú charakterizuje rýchla, vždy rovnaká odpoveď voči patogénom, tvorí viacero zložiek. Mechanickými bariérami sú pokožka a sliznice, komplementárne bielkoviny sú schopné navodiť rozpad buniek, fygocytujúce bunky sú zodpovedné za proces pohlcovania pevných častí a ich likvidáciu enzýmami. Zápalové procesy, na ktorých sa podieľajú najmä leukocyty – biele krvinky –, zamedzujú rozmnožovaniu patogénov s cieľom vypudiť ich alebo zničiť.

Špecifickú imunitu získavame počas života a je založená na špecifickej odpovedi organizmu voči patogénom. Špecifický imunitný systém dokáže rozoznať a reagovať na špecifické molekuly – antigény vírusov, baktérií alebo prvkov – a zapamätať si ich. Antigény cudzie ľudskému organizmu vyvolávajú produkciu imunitných protilátok – imunoglobulínov. Bunkami špecifického imunitného systému sú lymfocyty, ktoré patria do skupiny bielych krviniek.

Imunitný systém ovplyvňuje viacero rizikových faktorov, mnohé z nich si často ani neuvedomujeme a sú aj z neznalosti opomínané. Poruchy imunity sa najčastejšie týkajú žien,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie