Denník N

Analytik: Neviem si predstaviť, čo by mohla byť pre Čínu červená čiara vo vojne na Ukrajine. Silno sa priviazala k Putinovi

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Čoraz vrúcnejšie vzťahy Číny a Ruska znepokojovali Západ a USA ešte pred ruským útokom na Ukrajinu. Akú rolu môže v konflikte zohrať Čína a môže byť pre ňu súčasná jednota Západu odstrašujúci príklad pri snahe podmaniť si Taiwan?

Piatkový výrok čínskeho hovorcu ministra zahraničných vecí, že „suverenita a územná celistvosť všetkých krajín by sa mala rešpektovať a dodržiavať,“ vyvolal u niektorých komentátorov nádej, že sa po útoku na Ukrajinu Čína prikloní skôr na jej stranu. Vzápätí však odmietla označiť ruskú agresiu za inváziu a z vyprovokovania konfliktu obviňuje NATO a západné krajiny.

V rozhovore s analytikom Filipom Šebokom sa dočítate:

  • či môže Čína zatlačiť na Putina v konflikte na Ukrajine,
  • čo spája Si Ťin-Pchinga a Vladimira Putina,
  • ako o situácii na Ukrajine informujú čínske médiá,
  • ako môže vojna na Ukrajine ovplyvniť čínske ambície ohľadom Taiwanu.

Vladimir Putin aj Si Ťin-Pching zverejnili na začiatku februára vyjadrenie, kde vravia, že ich vzťah nemá žiadne obmedzenia. Ako sa dá brať zo strany Číny po ruskom útoku na Ukrajinu?

Vyhlásenie bolo bezprecedentné v tom, že Čína v ňom explicitne podporila ruské záujmy v Európe tým, že je proti rozširovaniu NATO a podporuje ruskú snahu o získanie bezpečnostných záruk v Európe. Čína sa týmto spôsobom veľmi výrazne dala na stranu Ruska a aj v tom kontexte treba vnímať jej súčasnú pozíciu.

Tie vzťahy však majú jednoznačne svoje obmedzenia. Čína dlhodobo zdôrazňuje, že ten vzťah nie je spojenecký, čo vychádza z toho, že Čína vo všeobecnosti odmieta vojenské aliancie.

V posledných rokoch vidíme skutočné zbližovanie týchto dvoch krajín. Majú podobný názor na zmenu súčasného svetového systému, ale Čína nepríde Rusku na pomoc v prípade vojenského konfliktu, alebo minimálne tým nie je viazaná explicitne. Stále je to pragmatické spojenectvo založené na veľkom prieniku strategických záujmov.

Prekvapil Čínu taký agresívny ruský útok? 

Nevieme, či Čína čakala, že situácia sa dostane až sem, čínske ministerstvo zahraničných vecí sa vyhýba akejkoľvek explicitnej kritike Ruska. Možno čakala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie