Denník N

Šéf záchranárov prešiel všetky hraničné priechody: Z Vyšného Nemeckého som zhrozený, je to tam ako na trhovisku

Foto - Petr Lazár
Foto – Petr Lazár

František Majerský opisuje situáciu na hraničných priechodoch s Ukrajinou, kde vojnovým utečencom chýba zdravotná starostlivosť. Záchranár verí, že od utorka sa to zmení, na Slovensko prichádzajú čoraz unavenejšie ženy a deti.

Šéf komory záchranárov František Majerský pomáha na hraniciach s Ukrajinou so zriadením hotspotov, ktoré poskytnú zdravotnú starostlivosť. Majú fungovať od 1. marca. Zdravotníci na hraniciach v pondelok ešte chýbali. Mnohí utečenci potrebujú psychiatrickú pomoc, niektorí po vyčerpávajúcom úteku z krajiny kolabujú od únavy.

Nik nerieši protipandemické opatrenia, prví infikovaní covidom sa už objavili.

Majerský za posledné dni prešiel tri hlavné priechody, najhoršia situácia je podľa neho vo Vyšnom Nemeckom. Všetci sa však podľa neho snažia robiť, čo sa dá. „Včera dieťa plakalo matke na rukách, policajt vzal tri pomaranče a začal žonglovať, aby sa rozosmialo. Títo ľudia sa snažia robiť všetko pre to, aby to ľuďom uľahčili.“

Od 1. marca majú na hranici vzniknúť zdravotné hotspoty. Ako by mali fungovať?

Momentálne na hraničných priechodoch chýbajú zdravotníci. Sme tu traja, ktorí sa striedame už dva dni. Nie sú tu zdravotnícke tímy, ktoré by mali ošetrovať prichádzajúcich ľudí. Predstavte si, že niekto ide dva dni pešo v zime, je jasné, že dochádza ku kolapsom. Ľudia sú unavení. Sú tam starší ľudia, tehotné matky, ľudia, ktorí sa liečia na cukrovku či epilepsiu. Nie sú to len mladí ľudia s malými deťmi. Preto budú mať hotspoty veľký význam. Zdravotníkov tam potrebujeme 24 hodín, aby sa nestávalo, že budeme preťažovať sieť záchrannej služby, ako sa stalo včera, keď mali posádky v okolí veľmi veľa výjazdov. Bol tu včera jeden zdravotník na tri priechody, čo sa nedá stíhať. Presun medzi priechodmi je veľký. Hotspoty mali byť zriadené už skôr.

Boli ste na všetkých troch priechodoch s Ukrajinou. Napísali ste, že najhoršia situácia je vo Vyšnom Nemeckom. Čo sa tam deje?

Je tam organizovaný chaos. Je to najväčší priechod a chodí tam najviac ľudí. Tvoria sa tam veľké kolóny a čakajú vonku. V nedeľu začali až v noci stavať vyhrievané stany, aby ľudia nemrzli. Ide to veľmi pomaly. Verím, že sa to v pondelok dá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obranná dohoda s USA

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie