Denník N

V Ábelovej pri Lučenci už privítali Ukrajincov, starosta hovorí, že sa tam môžu usadiť aj natrvalo

Sofia, Jelena a starosta Ábelovej Jaroslav Maslen. Foto N - Daniel Vražda
Sofia, Jelena a starosta Ábelovej Jaroslav Maslen. Foto N – Daniel Vražda

Starosta Ábelovej pri Lučenci Jaroslav Maslen ponúkol ukrajinským utečencom zrekonštruované domy na bývanie. Prví už do obce prišli, ďalších čakajú. Zostať môžu, dokedy budú potrebovať, najlepšie by bolo natrvalo.

Jelena a Sofia hovoria málo, takmer nič. Dva dni utekali z Kyjeva – matka a jej dcéra. Skončili na Slovensku. Presnejšie v strede Slovenska v obci Ábelová.

Narýchlo si obliekajú vetrovky a nasledujú starostu Ábelovej Jaroslava Maslena k autu, ktorým ich vezie na obecný úrad. Jelena a Sofia tak opúšťajú zrekonštruovaný rodinný dom, kde majú priestrannú izbu a v nej jednu cestovnú tašku.

S obavami sa pýtajú, aká je aktuálna situácia na Ukrajine a v Kyjeve. Keď odchádzali, v hlavnom meste sa už strieľalo a vybuchovali tam rakety. Do obce v okrese Lučenec prišli v noci z nedele na pondelok. S obavami sa pýtajú, aká je aktuálna situácia na Ukrajine a v Kyjeve. Ešte sa nestihli pripojiť na miestnu wi-fi, a tak nevedeli, čo sa deje, ani o osudoch blízkych a priateľov.

Izba, v ktorej ubytovali Jelenu a Sofiu. Foto N – Daniel Vražda

V kancelárii starostu sa preto okamžite pripoja na internet, vytiahnu mobilné telefóny, blúdia po internete a píšu.

Vlna spolupatričnosti

Starosta Maslen, ktorý v obci vlastní farmu a zamestnáva tridsať ľudí, rozpráva o až neuveriteľnej podpore a vlne spolupatričnosti s trpiacimi Ukrajincami. On sám poskytol pre utečencov niekoľko dnes už zrekonštruovaných domov, ktoré boli opustené a postupne ich odkúpil. V obci v pondelok a v nasledujúcich dňoch čakali ďalších Ukrajincov. Využil sieť dobrovoľníkov, ktorí k nim budú vojnových utečencov budú voziť.

„V Ábelovej môžeme ubytovať momentálne 28 a možno aj 50 ukrajinských utečencov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie