Denník N

Psychológovia ponúkajú návod, ako pomôcť deťom spracovať vojnu – aj v ukrajinčine (+ manuál)

Foto - Petr Lazár
Foto – Petr Lazár

S deťmi treba o vojne na Ukrajine rozprávať, vyzýva Slovenská komora psychológov. Pre rodičov spísali užitočné rady.

Rodič môže rovnako ako dieťa prejaviť svoj hnev alebo sklamanie z toho, že je vojna, ale nesmie tomu podľahnúť, musí pre dieťa ostať oporou a bezpečím, vraví prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine vydali odporúčací informačný manuál pre rodičov s radami, ako pomôcť deťom vyrovnať sa s náročnou dobou. Je v ňom opísané, prečo musia deti napriek vojnovému konfliktu cítiť, že sa majú o koho oprieť, či pri akých prejavoch spozornieť a vyhľadať odbornú pomoc.

Hnev je prirodzený, pozor na prehnané emócie

„Rodič môže dať dieťaťu najavo, že sa hnevá, že ho vojna neteší, ale nemal by pred dieťaťom ukazovať prehnané emócie, pochybovanie, prejavy hystérie, lebo to preň nie je bezpečné,“ varuje Klimová. Podľa nej by mal rodič hovoriť s dieťaťom o vojne autenticky, ale zároveň mu dať najavo, že je pri ňom v bezpečí.

S deťmi podľa Klimovej treba rozoberať vojnu tak, aby tomu bolo schopné porozumieť. Ak je dieťa malé a má rado kráľovstvo, cez tento príklad vysvetliť, prečo niekto napadol iný štát. „Určite nie je vhodné deti zahlcovať politikou.“

Návody: Ako nevystrašiť deti

Návod na to – Ako hovoriť s deťmi bez toho, aby sme ich vystrašili – zverejnila aj organizácia IPečko, internetová poradňa pre mladých.

Dôležité je rešpektovať emócie dieťaťa, ak má strach, plače alebo sa hnevá, netreba ho za to haniť. „Nemalo by sa brániť prejaveniu emócií. Deti sa aj takto učia porozumeniu, vlastnému prežívaniu a empatii,“ pridáva Klimová.

Keď sa s deťmi hovorí o vojne, Klimová upozorňuje, aby sa deťom nedávali falošné nádeje, že sa to rýchlo skončí a už bude dobre. Keď sa to neudeje, dieťa môže ostať zneistené a môže sa naštrbovať jeho dôvera.

Ako sa rozprávať s deťmi – návod v ukrajinčine

Komora psychológov zverejnila manuál pre rodičov aj v ukrajinčine či v češtine.

Psychológovia sa zhodujú v tom, že najhoršie je, ak rodičia odmietajú s deťmi o vojne hovoriť. Minulý týždeň na to upozornila aj psychologička Eva Smiková z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie. V rozhovore spomína, ako deťom vysvetliť, prečo vojaci zabíjajú, ako s nimi rozprávať o strachu zo smrti, prečo je nebezpečné v nich potláčať strach z vojny alebo prečo by im nezakázala hračkárske zbrane.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie