Denník N

Buduj vlasť, posilníš mier!

Autor je podpredseda Spolu – občianska demokracia

My starší si pamätáme, tí mladší asi netušia – ale toto proletárske heslo slúžilo pred rokom 1989 na podporu budovateľského úsilia komunistov voči „zlým imperialistom“.  Aj keď presadzovanie mieru bolo deklarovanou ústrednou témou komunistického režimu, režim sa vôbec nebránil ani vojnovým konfliktom a potláčanie vnútorného nepriateľa patrilo medzi jeho základné nástroje udržiavania moci. Jednoducho, pojmy treba vykladať nielen z hľadiska jazykového významu, ale aj z kontextu toho, kto ich používa.

A práve mier je ústrednou témou týchto dní. Okrem úprimnej a poctivej snahy o pomoc Ukrajine a jej ľudu zaznievajú aj myšlienky, ktoré akoby vypadli z manuálu Vladimira Putina. V hre je pritom veľa, dnes totiž bojujeme aj o našu budúcnosť.

Ruská vláda postupuje podľa vopred ohláseného scenára. Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie zverejnilo 17. decembra 2021 návrhy dohôd o bezpečnostných zárukách, ktoré Moskva očakáva od Washingtonu a NATO. Zaujímavé je, že ruské požiadavky smerovali nielen voči Ukrajine, ale voči všetkým tridsiatim členom NATO. Týkali sa aj nás. V skratke? Návrat pred rok 1997 a teda pred náš vstup do NATO a EÚ. Čiže pre nás, aj pre našich spojencov – neprijateľné! Vyjednávanie a dohoda ale neboli cieľom Vladimira Putina a jeho podporovateľov. Skutočným cieľom bolo vytvorenie naratívu neuspokojených a údajne oprávnených nárokov upadajúcej veľmoci.

A šírenie týchto myšlienok má svojich užitočných pomocníkov aj na slovenskej politickej scéne. Predseda najsilnejšej opozičnej politickej strany SMER – SD Robert Fico sa snaží verejnosť presvedčiť o tom, že bezprecedentná agresia nemá jasného pôvodcu. Že Ukrajina nie je obeťou ruskej invázie, ale vinníka treba hľadať aj za Atlantickým oceánom. Ak by bol Fico plateným agentom Vladimira Putina, nekonal by inak. Využívanie autority svojej osobnosti na zneistenie časti verejnosti, ktorá mu stále dôveruje, je priamo konaním ohrozujúcim bezpečnosť našej krajiny.

Pre súčasný svet znamenajú okrem zbraní hrozbu aj populistickí politici s nejasnými väzbami. Neprekvapí, že bývalý americký prezident Donald Trump označil kroky Putina za geniálne, a aj keď agresiu nepodporil, jeho výroky pomáhajú názorovému rozkladu v spoločnosti, podkopávajú spoločný postup spojencov i NATO.

Takmer tretina respondentov vo februárovom Eurobarometri určila obranu demokracie za najvyššiu prioritu. A preto opatrenia proti šíreniu dezinformácií nebudú porušením slobody prejavu, ale logickým a potrebným opatrením na zaistenie bezpečnosti krajiny. Politici s nejasnými väzbami ako Robert Fico by mali byť neustále konfrontovaní s dosahmi myšlienok, ktoré šíria.

Volanie po ochrane demokratických inštitútov ako sloboda prejavu treba vyhodnocovať aj v kontexte osôb, ktoré po nej volajú a cieľov, ktoré tým sledujú. Obrana demokracie je dnes nanajvýš potrebná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie