Denník N

Obráti sa Orbán chrbtom Putinovi? Proruská politika Budapešti sa zrútila, hovorí analytik

Viktor Orbán a Vladimir Putin v roku 2014 po podpísaní dohody o dostavbe maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi ruským Rosatomom. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán a Vladimir Putin v roku 2014 po podpísaní dohody o dostavbe maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi ruským Rosatomom. Foto – TASR/AP

Potrebujeme strategický pokoj, hovorí maďarský premiér o rusko-ukrajinskej vojne. Nechce poslať Ukrajincom zbrane, lebo ich podľa neho potrebuje aj maďarská armáda.

Viktor Orbán poskytol v nedeľu rozhovor maďarskej štátnej televízii, v ktorom vôbec nebol taký energický, ako býva v posledných mesiacoch. Vyhlásil, že Maďarsko potrebuje teraz „strategický pokoj” a európske sankcie síce podporuje, ale zbrane Ukrajincom nepošle.

Orbán po vypuknutí vojny na Ukrajine po niekoľkohodinovom váhaní odsúdil ruský útok, ktorý nazval „vojenskou akciou”. Maďarsko podporilo všetky sankcie proti Rusku aj napriek tomu, že sa začali šíriť správy o tom, že ich môže blokovať. Orbán i jeho ministri označili tieto správy za falošné.

Maďarský premiér nehovorí otvorene o tom, že sa Rusko správa ako agresor. Jeho hlavným odkazom je, že Maďarsko musí zostať mimo konfliktu a nedovolí, aby sa Maďarsko do vojny zaplietlo. V nedeľu potvrdil, že Maďarsko nepošle na Ukrajinu zbrane, lebo tie podľa neho potrebuje maďarská armáda, aby mohla ochrániť krajinu.

Ukrajincom posiela vojenskú pomoc väčšina štátov regiónu vrátane Slovenska. Maďarsko pritom súhlasilo s dodávkou zbraní Ukrajine v rámci EÚ: Únia spoločne zaplatí dodávky zbraní mimoúniovému štátu prvýkrát v histórii, vo svojom rozpočte na to vyhradila 500 miliónov eur.

Minister zahraničia Péter Szijjártó v pondelok vyhlásil, že Maďarsko nesúhlasí s tým, aby sa zbrane prepravovali cez jeho územie.

Komplikovaný priateľ

Maďarský premiér je dnes v komplikovanej situácii. Dlhé roky vyvíjal veľa úsilia, aby uspel so svojou proruskou politikou. Maďarská vláda uzavrela významné obchodné projekty s Moskvou, z ktorých je najväčší dostavba jadrovej elektrárne v meste Paks, no v Maďarsku chcú vyrábať aj vakcínu Sputnik.

Maďarskému ministrovi zahraničia Péterovi Szijjártóovi udelil Vladimir Putin koncom decembra Rad priateľstva, ktorý Szijjártó prevzal od svojho ruského kolegu Sergeja Lavrova v Moskve. Je to najvyššie ocenenie, ktoré môže dostať občan inej krajiny v Rusku.

Chce zostať mimo konfliktu

Orbánovu rétoriku v súvislosti s vojnou na Ukrajine ovplyvňujú predovšetkým maďarské parlamentné voľby, ktoré budú 3. apríla, hovorí politický analytik Dominik Istrate. „Bude to najdôležitejšia téma maďarských volieb. Viktor Orbán zdôrazňuje, že Maďarsko musí zostať mimo konfliktu, lebo je to veľmi jednoduchý odkaz, s ktorým sa vie stotožniť veľká väčšina maďarskej spoločnosti.”

Inštitúcia Pulzus Kutató zverejnila v nedeľu výsledky prieskumu, podľa ktorého 45 percent voličov vládnej strany považuje ruskú inváziu za agresiu a ich štvrtina si myslí, že ruský útok sleduje ochranu ruskej menšiny na Ukrajine. Voliči opozície to vidia veľmi rozdielne: až 89 percent z nich považuje vojnu za výsledok ruskej agresie. Iba 16 percent Maďarov sympatizuje vo vojne s Rusmi a 52 percent opýtaných povedalo, že sú im sympatickejší Ukrajinci.

Pre Fidesz je teraz najdôležitejšie, aby sa vo volebnej kampani mohol prezentovať ako strana mieru, stability a blahobytu, pričom svojich politických oponentov bude chcieť prezentovať ako podporovateľov vojny, čo, samozrejme, nie je pravda, hovorí Istrate.

Prečo nepošle zbrane Ukrajincom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie