Denník N

Počkaj, teba poznám, objal ho Ševčenko na proteste. Britský novinár rozpráva, ako v lete precestoval futbalovú Ukrajinu

Foto - archív A. T.
Foto – archív A. T.

Andrew Todos dlhé roky píše o ukrajinskom futbale. Založil o ňom blog Zorya Londonsk, na ktorom prináša aktuality, analýzy či rozhovory. Cez leto cestoval dva a pol týždňa autom po Ukrajine, aby navštívil všetky miestne profesionálne kluby.

V posledných dňoch sleduje situáciu na Ukrajine a v nedeľu bol aj na proteste na podporu Ukrajiny v Londýne na Trafalgarskom námestí. Keď sa prihovoril Andrijovi Ševčenkovi, víťazovi Zlatej lopty z roku 2004, ten ho spoznal a objali sa.

Todos v rozhovore pre Denník N rozpráva o stretnutí so Ševčenkom, aktuálnej situácii na Ukrajine, vylúčení Ruska z MS či o tom, ako sa ukrajinský futbal za posledných tridsať rokov zmenil.

Cez víkend ste boli aj na proteste v Londýne, kde ste sa stretli s Andrijom Ševčenkom. Ako to prebiehalo?

Áno, na Trafalgarskom námestí bola demonštrácia na podporu Ukrajiny. „Ševa“ tam bol so svojím synom a príbuznými. Poznám ho z reprezentácie, položil som mu veľa otázok na tlačových konferenciách. Keďže som britský Ukrajinec, mám trochu iný prízvuk (smiech). Išiel som teda za ním a poďakoval som mu za jeho podporu a za to, že verejne prejavil svoj názor.

Pozrel sa na mňa a uvedomil si, že ma pozná. Tak sme sa rozprávali o situácii, o jeho rodine, ako sa bojí o tých, ktorí zostali na Ukrajine. Futbalisti hrajúci na Ukrajine tam väčšinou zostali s výnimkou legionárov, ktorí zase väčšinou už odišli. Ševčenko je zrejme najslávnejším Ukrajincom na svete. Ak sa niekoho spýtate na Ukrajinu, zrejme si spomenú na Ševčenka alebo nejakého boxera. Bolo super, že prišiel, lebo doniesol pre Ukrajinu určitú platformu.

V jeho prípade je zaujímavé, že po jeho prestupe do Chelsea v roku 2006 sa hovorilo o jeho blízkom vzťahu s ruským majiteľom klubu Romanom Abramovičom. Nevyčítali mu to Ukrajinci?

Určite to je kontroverzná téma. Vo všeobecnosti si však nemyslím, že by mu to ľudia vyčítali alebo sa ho na to špecificky pýtali. Neviem, aký má teraz vzťah s Abramovičom. Podľa mňa to všetko ukáže čas.

Vo všeobecnosti väčšina ukrajinských športovcov ukázala patriotickú pozíciu. A od každého sa to víta, aj keď možno v minulosti boli apolitickí alebo dokonca proruskí. Ak by teraz ktokoľvek podporil Ukrajinu, myslím si, že by sa mu odpustilo.

Ako sa podľa vás ukrajinský futbal zmenil počas týchto 30 rokov najmä s ohľadom na situáciu od roku 2014?

Povedal by som, že od roku 1991 do 2014 to bol futbal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie