Denník N

Môže vojnu prežiť aj Putin, aj Ukrajina? Rozoberáme tri pravdepodobné varianty

Putin na vojenských manévroch. Ilustračné foto – TASR/AP
Putin na vojenských manévroch. Ilustračné foto – TASR/AP

Do hlavy Putinovi nikto nevidí, podľa niektorých expertov sú obavy z jeho odhodlania i stavu jeho mysle namieste, iní odborníci varujú, že je potrebné nenechať sa ním vystrašiť ani prekabátiť, pretože blafuje.

Z možných variantov vývoja ruskej vojny na Ukrajine vyberme najprv ten posledný a najhorší – ak sa Putin nakoniec rozhodne použiť jadrové zbrane, asi nemá cenu nič riešiť.

Predposledným variantom môže byť ten, ktorý vo vysielaní ČT24 spomenul špecialista na vývoj v postsovietskom priestore Ján Šír: Putin sa skutočne rozhodne demonštrovať svoje odhodlanie a zároveň odstrašenie jadrovou explóziou, ale tak, aby nenapáchala škody.

Teda niečo ako ďalší pokusný výbuch, ktorých bolo už v minulosti vyše 2000, alebo úder na skutočný terč mimo pokusnej strelnice, ale opäť s úmyslom vydesiť a zahnať na ústup, zničiť čo najmenej, inak by totiž prišiel protiúder NATO.

Západ by bol nútený nejako sa novej situácii postaviť, buď Putinovi v niečom vyjsť v ústrety a odvrátiť tak fatálny konflikt, alebo zotrvať v súčasnom nekompromisnom tvrdom postoji, ale zvýšiť tým riziko posledného variantu.

Video: Zelenskyj: Bombardovanie Charkova je vojnový zločin (s titulkami)

1. variant: Šťastný pád

Kopiace sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie