Denník N

Minister obrany Naď: Modlime sa všetci, aby sa dohodli. Je to dôležité pre celé ľudstvo (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koľko hodín teraz priemerne spíte?

Hlavne posledné týždne to je naozaj peklo. Spím tri, štyri hodiny, stále sa budím, mám zapnutý telefón, chodia mi správy, nič príjemné. Ale taký je život a taká je funkcia.

Ako často za deň ste informovaný o situácii na Ukrajine?

Trikrát za deň dostávam sumár informácií a informácie závažného charakteru mám okamžite.

80 percent Ukrajincov si myslí, že tú vojnu vyhrajú. Čo si myslíte vy?

Vojna sa nedá vyhrať, vo vojne môžu všetci len prehrať. Vidno to aj na Ukrajine. Putin si myslel, že v tomto čase bude mať už dávno vymaľované, a trpí veľké straty. Umierajú tisícky ruských vojakov. Robí všetko pre to, aby sa to nedozvedela verejnosť v Rusku, ale dozvedá sa to rôznymi kanálmi. Som presvedčený, že tlak na Putina musí byť obrovský. Sankcie sú zároveň devastujúce pre ruskú ekonomiku a on to vie. Dúfam, že si vyberie tú alternatívu, že sa bude chcieť dohodnúť, nájdu nejaké riešenie, lebo inak prehrajú všetci.

Nahrávame v utorok ráno. V pondelok prebehlo rokovanie na ukrajinsko-bieloruskej hranici a správy odtiaľ hovoria, že Rusko požaduje Krym. Súhlasili by ste na mieste Ukrajiny?

Nechcem špekulovať o tom, čo sa tam reálne povedalo. Platí, že keď sa ide prvýkrát vyjednávať, tak každý dá hraničnú pozíciu, a hádam sa dohodnú niekde v strede. Som príjemne prekvapený, že to rokovanie trvalo viac ako 5 hodín. Úprimne, čakal som, že bude trvať 20 minút. A taktiež, že sa dohodli, že sa znovu stretnú. To sú dva pozitívne signály, ktoré som z toho vyčítal. Modlime sa všetci, aby sa dohodli. Je to dôležité pre celé ľudstvo. Nepreháňam, to je fakt. Na Ukrajine je obrovská vojna, kde umierajú ľudia. Putin veľmi tlačí aj na Bielorusov, aby sa pridali, a podľa mňa je Lukašenko v pozícii, že buď sa pridáš, alebo napadneme aj teba. Má to potenciál ďalšieho rastu a to nesmieme dovoliť. Nesmieme dovoliť, aby sa do toho zapájali ďalšie krajiny.

Na Kyjev mieri konvoj, ktorý má 64 kilometrov. Aká je to sila?

Je to obrovská sila a znamená to, že Putin nasadzuje všetko, čo má. Myslel si, že to bude krátky proces. Ukrajinci sa však veľmi dobre a intenzívne bránia. Putin sa podľa nášho názoru bude snažiť obkľúčiť Kyjev – útočí naň z každej strany – a prinútiť Ukrajinu, aby sa vzdala. Neskutočne držím palce prezidentovi Zelenskému, robí neskutočnú prácu, bojuje za nás a za budúcnosť Európy. Som presvedčený, že aj keby nedajbože padol, tak Ukrajinci to Rusom neodpustia a vojna bude trvať. Každý jeden Ukrajinec bude robiť všetko pre to, aby napadol každého jedného okupanta. 64-kilometrová kolóna je veľmi veľká, veľmi veľký potenciál, aj Ukrajinci sú silní, aj oni sú pripravení, ďalej sa posilňujú, materiál, ktorý prichádza zo zahraničia, je výrazný a Rusi to nebudú mať jednoduché.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Jaroslav Naď

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie