Denník N

Spájal ich Gazprom. Schalke sponzora odstránilo, Crvena zvezda spravila choreografiu s hrobmi v ukrajinských farbách

Ešte v roku 2007... Foto - TASR/AP
Ešte v roku 2007… Foto – TASR/AP

Gazprom bol dlhé roky jedným z hlavných sponzorov európskeho futbalu. Krátko po tom, čo Rusko zaútočilo na Ukrajinu, bolo jasné, že ruský ropný gigant má v športe neudržateľnú pozíciu.

Začalo sa to pred pár dňami odvážnym krokom nemeckého klubu Schalke 04, ktorý si po 15 rokoch odstránil Gazprom ako hlavného sponzora zo svojich dresov. Za to si vyslúžil mnoho priaznivých reakcií naprieč celou Európou.

Schalke však nie je jediným európskym klubom, ktorému na drese roky svieti meno spoločnosti Gazprom. Logicky to platí aj pre Zenit Petrohrad, v ktorom spoločnosť sídli.

Jeho štadión nesie názov Gazprom aréna a malo sa na ňom konať finále tohtosezónnej edície Ligy majstrov. UEFA však finále presunula do Paríža.

„Atmosféra v klube aj v celej krajine je taká, že všetci sa bojíme,“ vyhlásil tréner Zenitu Petrohrad Sergej Semak. Ten v ostatnom zápase nemal na lavičke člena realizačného tímu Anatolija Tymoščuka a stopéra Jaroslava Rakického.

Obaja Ukrajinci požiadali o voľno.

Gazprom sponzoruje aj srbskú Crvenu zvezdu Belehrad.

Na druhej strane fanúšikovia Crvenej zvezdy sú známi podporou Ruska a ultrapravicovými názormi a skôr ako symbolickým postojom sa prezentovali choreografiou, v rámci ktorej v derby zápase s Partizanom Belehrad vytvorili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bundesliga

Futbal

Vojna na Ukrajine

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie