Denník N

Presvedčili ich aj Zelenského emócie. EÚ v čase krízy dospela a už nie je iba znepokojená

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto - TASR/AP
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto – TASR/AP

Satirický účet s názvom „Je EÚ znepokojená?“ na Twitteri sleduje 68-tisíc ľudí. Funguje jednoducho: vždy, keď niekto z európskych lídrov vyhlási, že je znepokojený, účet to zdieľa s komentárom, ako veľmi sú politici rozhorčení.

Cieľ je jasný, upozorniť na to, že ide o prázdnu frázu, ktorá bez konkrétnych krokov nemá zmysel. Keď vypukol konflikt na Ukrajine, na profile účtu sa objavila záplava nových príspevkov. Až do nedele, keď došli slová aj administrátorovi tohto konta.

„Prvýkrát za osem rokov nemám čo zdieľať,“ napísal v reakcii na tvrdé sankcie EÚ.

Krátko po vypuknutí konfliktu Únia čelila kritike za to, že pre Ukrajinu nerobí dosť a viac pozerá na svoje záujmy. Prvé sankcie sa zdali slabé aj ukrajinskej vláde. Krátko nato EÚ pritvrdila.

Stačilo pár dní, aby padlo hneď niekoľko veľkých tabu. Komentátori z celého sveta píšu, že za jeden víkend Putin dosiahol nemožné: skutočnú európsku jednotu. Ďalší hovoria, že za víkend zničil nemecký pacifizmus aj švédsku neutralitu.

„Naozaj je prekvapivé, ako sa prevažne ekonomický blok stal v priebehu niekoľkých dní globálnou silou, pripravenou dokonca dodávať partnerovi zbrane a obrannú techniku. Ochota byť tvrdou silou na politickej úrovni tu roky chýbala,“ vraví šéfredaktorka portálu Euractiv Slovensko Lucia Yar.

Video: Zelenskyj zožal potlesk v európskom parlamente (+ prejav s titulkami)

Zafungoval aj emotívny Zelenskyj

„V prvých dňoch sa naozaj zdalo, že reakcia bude (trochu tradične) pomalá a byrokraticky náročná. Zdá sa, že taktika EÚ bola nevybiť si muníciu v podobe sankcií hneď v prvých hodinách invázie, ale postupne tlačiť zo všetkých strán,“ myslí si Lucia Yar.

Dôležitú úlohu pri tom, aká tvrdá bude reakcia Európskej únie, zohral ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pomoc žiadal na sociálnych sieťach aj vo svojich prejavoch, no kľúčové bolo, že osobne prehovoril s európskymi lídrami.

Keď sa vo štvrtok na samite lídri rozhodovali, ako ďaleko zájsť, z obliehaného Kyjeva sa na diaľku pripojil aj Zelenskyj. Zopakoval im to, čo už predtým hovoril verejne: Ukrajina potrebuje ich pomoc. V každom smere. Na záver si nechal niečo, čo na európskych politikov naozaj zapôsobilo. Povedal im, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie