Denník N

Maďarská vládna propaganda prirovnáva Zelenského k Hitlerovi, fideszácky web nazýva Slovensko vojnovým štváčom

Viktor Orbán v štúdiu verejnoprávneho rozhlasu. Foto - FB Viktora Orbána
Viktor Orbán v štúdiu verejnoprávneho rozhlasu. Foto – FB Viktora Orbána

Orbán si v ukrajinskej kríze zvolil opatrnejší slovník, ale jeho médiá vinia z vojny najmä Západ.

Kým maďarská vláda opatrne, ale predsa podporuje spoločné stanovisko EÚ a NATO k ruskej vojne na Ukrajine, maďarské provládne médiá šíria aj proruskú propagandu.

Verejnoprávna televízia od vypuknutia konfliktu pozýva do svojich relácií odborníkov, ktorí v minulosti obhajovali Orbánovu protimigračnú politiku a teraz často prízvukujú zodpovednosť Západu a Ukrajiny za vojnu. Ich názory sa dostávajú aj k Maďarom na Slovensku: šíri ich ďalej napríklad aj strana Aliancia na svojom Facebooku.

Orbánov model verejnoprávnosti

Maďarské verejnoprávne médiá dlhodobo čelia ostrej kritike za svoje zaujaté spravodajstvo, v ktorom otvorene podporujú politiku vládneho Fideszu a nedávajú priestor predstaviteľom opozície. Reportáž portálu szabadeuropa.hu v decembri 2020 podrobne zmapovala, ako funguje verejnoprávna televízia: mnohé citlivé témy alebo slová (ako napríklad slovo utečenec) sú zakázané, pred voľbami v roku 2018 dostala redakcia príkaz, aby každý deň pripravili reportáž o migrácii, ktorá musí vytvárať o cudzincoch negatívny obraz.

Po ruskom útoku proti Ukrajine sa vláda Viktora Orbána zjavne dostala do problémov pri zosúlaďovaní svojich doterajších proruských stanovísk s novou situáciou. Premiér a jeho najbližší ľudia formulujú svoje odkazy veľmi opatrne, ale vo verejnoprávnych a iných provládnych médiách sa vyskytujú aj ostré výroky.

Odborník na mimozemšťanov a Ukrajinu

Georg Spöttle pochádza z Nemecka, kde pôsobil v armáde a v polícii, ale v Maďarsku žije už niekoľko desaťročí a hlavne – po roku 2015 sa stal jedným z najvyhľadávanejších odborníkov Orbánovej vlády. Patrí medzi najradikálnejších odporcov migrácie, pričom v 90. rokoch začínal ešte ako „odborník” na mimozemšťanov. Spöttle sa pravidelne objavuje v maďarskej verejnoprávnej televízii aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine a zastáva sa najmä postojov Ruska.

Po vypuknutí vojny chválil „pokojné“ správanie ruských vojakov, ktorí bez väčšieho odporu „vykonávajú svoju prácu” na Ukrajine, kým Ukrajinci sú nebezpeční, lebo ich prezident Volodymyr Zelenskyj rozdáva zbrane civilným obyvateľom. Podľa Spöttleho sa tak môžu dostať k zbraniam aj teroristi a môže to viesť k útokom proti civilistom. V tejto súvislosti prirovnáva Spöttle ukrajinského prezidenta k Hitlerovi, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie