Denník N

Putin prehráva, neposlušnosť v Rusku môže byť nákazlivá

Pochod v Moskve. Foto - TASR/AP
Pochod v Moskve. Foto – TASR/AP

Putinova vojna na Ukrajine sa nevyvíja podľa plánu. Môže mu vybuchnúť aj doma.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Blitzkrieg, po ktorom nasledujú kapitulačné rozhovory – to bol vojnový plán Vladimira Putina. Neprežil však kontakt s realitou. Ukrajinský odpor je impozantný, ruské ozbrojené sily už menej. Útok na pokojného južného suseda neviedol k triumfu Kremľa, ale ukázal sa ako obrovská, možno fatálna chyba.

Zdá sa, že izolovaný, paranoidný a namyslený ruský vodca uveril svojej vlastnej propagande. Ak by Ukrajinci naozaj trpeli pod západným bábkovým režimom vedeným drogovo závislými neonacistami, nahradiť uzurpátorské jarmo administratívou vichistického typu by bolo určite rýchle a jednoduché. Západ by sa prizeral z vedľajšej koľaje. Sankcie môžu na chvíľu bolieť, ale ruská hruď je vypnutá, arzenál protiopatrení je veľký a ekonomika je odolnejšia voči tlaku.

Video: Protesty v Rusku: Putinov režim berie z ulíc za mreže už aj starenky a deti

Nenásytnosť cudzincov by časom priniesla výzvy na dialóg namiesto konfrontácie a na návrat do bežného života. Američania by boli ponížení spolu so svojimi pešiakmi a spojencami. Odhalila by sa európska impotencia a rozdelenie, čo by uľahčilo ďalšiu fázu Putinovho dlhodobého cieľa, ktorým je demilitarizovaná neutrálna nárazníková zóna okolo Ruska.

Dôležitá je ochota bojovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie