Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Príbeh jedného ruského vojaka, ktorý každý deň telefonoval matke, až sa odmlčal

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

„Podľa toho, v akom bol stave, som pochopila, že sú všetci v šoku. Syn mi kričal do telefónu: ‚Mama, zradili nás!’“

Ruské noviny Novaja Gazeta, jedny z posledných nezávislých, priniesli rozprávanie matiek, ktorých synovia bojujú na Ukrajine. Celý text si môžete prečítať po slovensky tu, toto je len stručný súhrn.

Matka Pavla Abramova (23), učiteľa angličtiny a francúzštiny, ktorý šiel klasicky do vojenskej služby, sa volá Jelena. Rozpráva reportérke Pavlov príbeh.

Povolali ho napriek tomu, že má ploché nohy a celkovo nie veľmi pevné zdravie.

„Veľmi je sčítaný, od detstva miloval knihy Ernsta Jüngera, Remarqua, často opakoval vetu z jedného filmu: ‚Existuje také povolanie – brániť vlasť’,” hovorí mama.

Video: „Mama, bojím sa, je to tu ťažké.“ Ukrajinský veľvyslanec číta v OSN správu ruského vojaka (s titulkami)

A preto sa Pavel nesnažil„zašiť”. Z Riazanskej oblasti, kde zostala jeho mama, ho poslali do služby na Ďaleký východ, ale tam si to podľa jej slov rozmyslel a už nechcel profesionálne brániť vlasť. Lenže potom „dobrovoľne nasilu” podpísal dohodu s armádou na dva roky.

Všetkých, čo ju totiž odmietli podpísať, poslali robiť tie najťažšie práce, Pavel skončil v nemocnici s poranenou chrbticou. Radšej teda nakoniec dohodu s armádou podpísal. Tak ako mnohí iní.

V januári tohto roka ich odvelili z Ďalekého východu na západ na cvičenie do Brjanska. Vlak šiel dva týždne. Začiatkom februára dorazili do Brjanskej oblasti. „Dohodári” smeli mať úplne jednoduché tlačidlové mobily, a Pavel sa každý deň hlásil mame. A potom sa vlak vydal do Bieloruska.

„V Bielorusku každá jednotka zabrala svoj kúsok priestoru pozdĺž bielorusko-ukrajinskej hranice,” rozpráva Jelena. Siedmeho februára im oznámili, že je spoločné cvičenie s bieloruským vojskom.

V ten deň sa Pavel počas telefonátu správal úplne inak. Kričal, že ho „morálne zlomili”. Najprv

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie