Denník N

Keď sa skončí vojna na Ukrajine, pôjdu po nás, hovorí Rus, ktorý žije na Slovensku a kritizuje Putina

Jevgenij Burgejev, ruský podnikateľ z Banskej Bystrice. Foto N - Daniel Vražda
Jevgenij Burgejev, ruský podnikateľ z Banskej Bystrice. Foto N – Daniel Vražda

Ruský občan Jevgenij Bugrejev žije aj s rodinou vyše päť rokov na Slovensku a verejne odsudzuje Putinov vojenský útok na Ukrajinu. Patrí medzi otvorených kritikov jeho režimu. Vystúpil na protivojnovej demonštrácii v Banskej Bystrici a organizuje pomoc Ukrajincom. Hovorí, že Boh sa ho raz môže opýtať, čo robil počas vojny v Ukrajine, a jeho odpoveďou by bolo: „Prepáč, že som nedokázal urobiť viac.“

Upozorňuje aj na to, že podľa ruskej legislatívy sa ďalšími obeťami agresie na Ukrajinu môžu stať nielen Ukrajinci, ale aj ruskí občania, ktorí sa postavili proti vojne, podporili bežných Ukrajincov či už finančne, alebo inak, a protestovali aj keď len jedným komentárom na internete proti Putinovmu režimu, za ktorý sa hanbia.

Pri návrate do Ruska, napríklad kvôli povinnému predĺženiu platnosti pasu, im hrozí stíhanie a trest do 20 rokov.

Bugrejev hovorí, že bez pomoci slovenskej vlády Rusom žijúcim na Slovensku hrozí, že buď už nikdy neuvidia svojich rodičov a niektorí ani deti, alebo sa do Ruska vrátia a môžu skončiť vo väzení. Prosí slovenskú exekutívu, aby zvážila takúto hrozbu a umožnila im získať slovenské občianstvo alebo akýkoľvek legálny status, aby mohli odovzdať ruské pasy.

„Nechceme obísť zákon a už vôbec nechceme ťažiť z vojny a z nešťastia ukrajinského národa. Prosíme len o to, aby sa slovenská vláda pokúsila nájsť nejaké riešenie, ktoré by nám umožnilo už viac nevycestovať na ruské územie vrátane ambasády, pretože tým by sme ohrozili seba a svoje rodiny,“ konštatoval.

Prečo ste prišli na Slovensko?

Od prvého dňa, keď som prišiel na Slovensko a do Banskej Bystrice, som mal pocit, že som sa konečne vrátil domov. Definitívne som sem prišiel v roku 2017 a o pol roka neskôr dorazila aj manželka s dcérkou. Už tu v Bystrici sa nám narodila druhá dcéra.

Rodičia a príbuzní zostali v Rusku?

Rodičia aj sestra s mojou neterou žijú v Rusku.

V čom podnikáte?

Mám dva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rusi na Slovensku

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie