Denník N

Španieli vedia, kto je nepriateľ: ten ruský Hitler. Európe chcú pomôcť znížiť energetickú závislosť od Ruska

V Madride protestovalo proti vojne na Ukrajine 40-tisíc ľudí. Foto - TASR/AP
V Madride protestovalo proti vojne na Ukrajine 40-tisíc ľudí. Foto – TASR/AP

Vojna na Ukrajine zasiahla aj Španielov. Pre denníky, ktoré sa zvyčajne nevenujú východu Európy, je to veľká téma, do ulíc vyšli aj desaťtisíce demonštrantov.

Medzi pol piatou a piatou sa pred škôlkou v španielskom meste Cambrils vždy vytvorí rad, v ktorom rodičia čakajú, aby si vyzdvihli deti. Kým postávajú, zväčša sa rozprávajú. O deťoch, školských obedoch, blížiacom sa karnevale.

Keď Putin rozpútal vojnu na tritisíc kilometrov vzdialenej Ukrajine, nečakala som, že sa témy zmenia.

„Ako to u vás vyzerá, aká je situácia?“ pýta sa ma jedna mamička a mne hlúpo napadne opýtať sa, čo ju zaujíma. Pandémia? Počasie? „Nie. La guerra. Vojna,“ odpovedala.

Hoci Španielsko leží na úplne opačnom konci svetadiela ako Ukrajina, ľuďom situácia nie je ľahostajná. Práve naopak. Španielske noviny, ktoré v zahraničnom spravodajstve zväčša nechodia východnejšie než do Francúzska, zaplnili titulné stránky informáciami o vojne. Vláda posiela Ukrajine zbrane a „útočnú techniku“ a zároveň chce znížiť energetickú závislosť Európy od Ruska.

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v španielskych uliciach a nápismi na transparentoch posielali Putina domov. Iní tam mali napísané No a la guerra. Nie vojne. Heslo, ktoré v Španielsku poznajú už roky.

Kilometre sú len číslo

V zahraničnej sekcii španielskych novín sa za normálnych okolností objavujú najmä informácie z Južnej Ameriky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie