Denník N

Putin sa zbláznil, snáď mu zabránia, aby tu bola druhá Hirošima. Kyjev vie, že to najhoršie má pred sebou

Kyjev a celý región sa pripravujú na hlavný ruský útok. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Kyjev a celý región sa pripravujú na hlavný ruský útok. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Reportéri českého Deníka N sledovali situáciu v Kyjeve a navštívili nemocnicu, ktorá ošetruje ranených ukrajinských vojakov a domobrancov. 

Taras má dvadsaťšesť rokov. Nechýbalo veľa a viac by sa už nedožil. Leží na nemocničnej posteli, jeho manželka Ira je pri ňom.

„Stalo sa mi to hneď v prvý deň vojny. Večer sme sa dostali do prestrelky a zasiahla ma guľka zo samopalu,“ hovorí mladík.

Teraz je v nemocnici v meste Brovary, ktoré z východu tesne susedí s Kyjevom. Na jeho okraji je armádna základňa, ktorá sa taktiež hneď v piatok stala terčom ruského náletu.

„Už v prvý deň sme tu mali osemnásť zranených,“ vraví riaditeľ nemocnice Valentin Vitaljovič Bagňuk. Väčšina z nich podľa neho utrpela veľmi ťažké zranenia, išlo o vojakov na základni, ktorú zasiahli rakety.

Video: Zelenskyj: Rusi chcú vymazať našu históriu, našu krajinu, nás všetkých (s titulkami)

V nasledujúcich dňoch sa v tejto časti okolia Kyjeva bojovalo hlavne na zemi. Nešlo o frontálny útok, ale o izolované prestrelky medzi malými oddielmi ruských vojakov a miestnych obrancov. Pacientov je odvtedy menej než v prvý deň po útoku rakiet a ide hlavne o priestrely.

„Mali sme tu celkovo štyridsať zranených, trinásť z nich zomrelo,“ vyratúva riaditeľ.

„Ja sa teraz nestarám, čo sa deje tam, ale čo sa deje tu,“ hovorí Tarasova manželka Ira. Mávne pri tom rukou smerom k oknu a potom na protiľahlú posteľ. Slovkom „tam“ myslí Ukrajinu, „tu“ znamená nemocničnú izbu, v ktorej leží jej manžel.

Jeho stav sa našťastie zlepšuje.

O situácii, v ktorej sa nachádza Ukrajina, sa to povedať nedá. V okolí Kyjeva sa bojuje a Rusko k metropole zo severu posiela ďalšiu vojenskú techniku. Mestom sa denne rozliehajú sirény a explózie, v utorok večer Rusko zaútočilo na televízny vysielač. Všetkým je jasné, že to najhoršie majú ešte len pred sebou.

Taras s manželkou Irou. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N
Ulice Kyjeva. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Aké zlé bude to najhoršie?

Aké zlé bude to najhoršie?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie