Denník N

Web Hlavné správy je zablokovaný. Postup štátu proti dezinformáciám nie je transparentný

Štát v stredu zablokoval dezinformačný portál Hlavné správy. Dôvodom bol škodlivý obsah a zverejňovanie dezinformácií.

O blokovaní rozhodol Národný bezpečnostný úrad. „NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ informoval hovorca úradu Peter Habara.

Úrad pristúpil k blokovaniu na základe nových možností, ktoré mu minulý týždeň schválila vláda a v skrátenom konaní aj parlament. NBÚ tak v súvislosti s vojnou na Ukrajine získal do konca júna 2022 právo blokovať škodlivé a dezinformačné stránky.

Zmena domény nestačí

Proti Hlavným správam zasiahol úrad na základe nového paragrafu 27b, teda z vlastnej iniciatívy. O blokovanie môžu NBÚ požiadať aj iné subjekty, napríklad polícia, to však nebol tento prípad.

Redakcia Hlavných správ už dopoludnia avizovala, že zrejme dôjde k blokovaniu. „Nevieme, ako dlho bude táto procedúra trvať, ale je možné, že o niekoľko hodín sa už nedostanete na našu stránku,“ napísala na facebooku.

Web je už momentálne pre väčšinu ľudí nedostupný. Dostanú sa k nemu len ľudia s neaktualizovanými DNS záznamami.

Dezinformačný web čitateľov informoval, že obsah majú hľadať na nových stránkach hlavnespravy.live a hlavnespravy.info, ale ani tie nie sú dostupné.

Hlavné správy totiž zablokovala buď ich hostingová spoločnosť, alebo operátor, cez ktorého je hosting pripojený na internet. Vytvorenie novej domény teda nestačí a redakcia bude musieť na spojazdnenie svojho webu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Jaroslav Naď

Médiá

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie