Denník N

Generál Petr Pavel: Putin spôsobil Rusku katastrofu. Nedokážem si predstaviť, že by chcel uhnúť

Generál Petr Pavel. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Generál Petr Pavel. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Generál Petr Pavel viedol českú armádu a bol aj najvyššie postaveným vojakom v NATO. Odhaduje, že šance Ukrajincov ubrániť svoju krajinu proti oveľa silnejšiemu Rusku sú malé.

Na ukrajinských vojakov je nesmierne hrdý, Vladimir Putin ho, naopak, sklamal. „Do poslednej chvíle som dúfal, že ruský prezident a vedenie majú väčšiu súdnosť a nespôsobia vlastnej krajine takú katastrofu. O tom, že to je katastrofa, niet pochýb,“ hodnotí Pavel, aký vplyv bude mať agresia na samotné Rusko.

V rozhovore vysvetľuje aj to, aké sú Putinove ciele na Ukrajine, či majú Ukrajinci šancu svoju krajinu ubrániť, v akej situácii by NATO proti Rusku zasiahlo a čo by znamenala jadrová vojna s Ruskom.

Čo má teraz robiť NATO?

V maximálnej možnej miere sa pripraviť na horší scenár, než ktorého sme teraz svedkami. To znamená možné rozšírenie konfliktu na niektorú členskú krajinu NATO. Zabezpečovať kolektívnu obranu všetkých členov je primárny účel NATO. Ďalej má podporovať Ukrajinu všetkými možnými legálnymi prostriedkami – spravodajskými informáciami, logistikou, poradenstvom, prípadne odborným poradenstvom, analýzami. A, samozrejme, Aliancia môže prispievať k informovanosti členských krajín tým, že bude dávať správy, čo sa na Ukrajine a v okolí deje. To je dôležitá vec – aby nielen politici, ale aj obyvatelia členských krajín mali objektívne informácie, ako situácia na Ukrajine vyzerá.

Nakoľko podľa vás hrozí, že by Rusko skutočne zaútočilo aj na členskú krajinu NATO?

V súčasnej dobe to považujem za veľmi nepravdepodobné. Rusko už teraz spotrebováva značné zdroje na vojnu na Ukrajine a naozaj si len veľmi ťažko dokážem predstaviť, že by v rovnakom čase chcelo začať ďalší konflikt s oveľa silnejším súperom, ako je NATO. Ale hovorím, že vždy je lepšie byť pripravený na horší scenár ako potom byť prekvapený.

Video: Chodorkovského správa Rusom: 15 dní vo väzení za protest stojí za záchranu ukrajinského civilistu (s titulkami)

Je NATO pripravené na to, že by Putin zaútočil napríklad na Pobaltie?

Aliancia s takouto možnosťou vo všetkých scenároch možného ohrozenia počíta, na obranu tohto teritória sú nielen spracované plány, ale sú tiež vyčlenené hotovostné sily, tie teraz navyše boli ešte posilnené. Aliancia posilnila aj všetku prieskumnú činnosť, hliadkovanie vo vzdušnom priestore na východnom krídle Aliancie. Všetky krízové ​​mechanizmy boli preverené, takže predpokladám, že NATO v otázke príprav na túto situáciu nenechalo nič na náhodu.

Ktorá z členských krajín je podľa vás najviac ohrozená?

Čo sa týka najväčšieho ohrozenia, najbližšie je k tomu Moldavsko.

To nie je členom NATO.

Nie je to členská krajina NATO, ale susedí s Rumunskom, takže geografická blízkosť tam je. A potom, samozrejme, pobaltské štáty.

Na sociálnych sieťach sa objavujú otázky, prečo NATO okolo Ruska našľapuje. Padla tam napríklad otázka: „Rozumiem tomu dobre, že keď pôjdeme k samotnému jadru problému, je to tak, že vlastne nechávame Ukrajinu samotnú brániť sa presile, pretože sa bojíme krehkého ega jedného magora?“ Môžete ľuďom, ktorí si podobné otázky kladú, presne popísať, čo by sa stalo, keby NATO zasiahlo?

Musím povedať, že toto je častá otázka, na ktorú odpovedám. A hoci s tou odpoveďou sám nie som úplne spokojný, považujem ju za racionálnu. V okamihu, keď sa akákoľvek členská krajina NATO alebo NATO ako celok postaví bok po boku Ukrajine a vstúpi do bojových operácií proti Rusku, vstupuje de facto do vojny s Ruskom. V tom okamihu sa akákoľvek z členských krajín stáva legitímnym cieľom Ruska.

Rusko by sa v tomto okamihu celkom iste dostalo pod tlak, pretože by si bolo vedomé, že sa pomer síl zrazu výrazne zmenil v jeho neprospech. V tej chvíli by pravdepodobne veľmi reálne uvažovalo o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie