Denník N

Ukrajinské nadávky na Rusov sú ako slovné Molotovove kokteily

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ruské invázne jednotky musia počúvať ľudí presne ako oni, ktorí im nadávajú v ich jazyku ako najhoršiemu typu votrelcov.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Minulý víkend sme na obrovskej proukrajinskej demonštrácii v Berlíne s manželkou a našou staršou dcérou pomaly prechádzali davom demonštrantov popred ruskú ambasádu na ulici Unter den Linden. Anglicky hovoriaca žena vedľa nás sa snažila pochopiť, čo dav skanduje. „Russkij vojennyj korabľ, idi na ch*j,“ váhavo zopakovala svojmu spoločníkovi. Obavy neboli na mieste: mala dobrý sluch na jazyky. „Putin ch*jlo! Čo hovoria?“

Jej spoločník, vysoký mladý muž, vyzeral trochu zahanbene. „To sú nadávky,“ zamrmlal. „Ale v tomto prípade ide o niečo viac,“ dodal už o čosi presvedčivejšie.

Prekonať strach

Je to jeden zo spôsobov, ako to povedať. Prvá z týchto dvoch hlášok je dnes už legendárna. Ide o jasne odmietavú odpoveď ukrajinskej pohraničnej stráže z Hadieho ostrova neďaleko Odesy na rádiovú žiadosť ruskej vojnovej lode o kapituláciu. Ukrajinskí vojaci skončili už v prvý deň vojny v ruskom zajatí, no ich nebojácne strohé slová sa stali bojovým pokrikom a dokonca sa z nich stalo inšpiratívne video zverejnené na oficiálnom kanáli prezidenta Volodymyra Zelenského na sieti Telegram.

Druhý pokrik je oveľa starší: ukrajinskí futbaloví fanúšikovia ho už dlho používajú na vyjadrenie svojho pohŕdania ruským diktátorom. Teraz sme to kričali pod zatiahnutými oknami ruskej ambasády. Pripadalo mi to neskutočné a v skutočnosti to nijako nezľahčilo strašné bremeno, ktoré nesieme ako Rusi stojaci v tomto konflikte, ktorý naša rodná krajina nikdy nemala začať, na strane Ukrajiny. Ale kričať tie slová bolo aj tak správne.

Ak pozorne sledujete ruskú inváziu na Ukrajinu, určite budete počuť veľa nadávok. Budete ich počuť takmer v každom videu, inscenovanom alebo spontánnom, natočenom ukrajinskými vojakmi alebo civilistami, zaznamenanom v ruštine alebo ukrajinčine. Ľudia v nich bezhlavo kľajú a chrlia nadávky tak prirodzene, akoby dýchali. Nemyslím si, že som za celý svoj život počul toľko sprostých slov ako od minulého štvrtka.

Ako napísala zosnulá ukrajinská lingvistka Lesia Stavycka vo svojej knihe o ukrajinských nadávkach Ukrajinčina bez tabu, používanie týchto slov znamená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie