Denník N

Na hranici sú od prvého dňa aj gréckokatolícki kňazi. Aj moja dcéra už vyberala hračky pre ukrajinské deti, vraví jeden z nich

Vyšné Nemecké. Foto - Facebook Eparchia Košice
Vyšné Nemecké. Foto – Facebook Eparchia Košice

Na hraničných priechodoch s Ukrajinou od prvého dňa pôsobia aj gréckokatolícki kňazi a seminaristi. Svojím oblečením aj energiou sú neprehliadnuteľní. Jeden z nich hovorí o prepojení s Ukrajinou a aj o začínajúcich podvodoch na hranici.

Kňaz Tomáš Miňo okrem pomoci na hranici pomáha organizovať aj infobody na michalovskej a košickej stanici. Pôsobí ako výpomocný duchovný v Košiciach – v Starom Meste – a má na starosti mediálnu komunikáciu košickej eparchie.

Rozpráva aj o jazykovej blízkosti a o prepojení s ukrajinskými veriacimi a aj o tom, že už na hraniciach vidno hyenizmus a obchodníkov s ľudským nešťastím.

Miestny kňaz z Vyšného Nemeckého František Engel bol prvý, kto začal poskytovať a koordinovať pomoc na hranici, keď vypukol konflikt.

On sa ujal hneď prvých ľudí. Keď som prišiel k nemu na faru, nebolo tam ani jedno voľné miesto. Fara bola plná matiek, detí, ponúkal jedlo, čaj. Snažil sa obvolávať ich známych, na ktorých čakali. Reagoval spontánne a na každú potrebu. Dnes už je z fary sklad a on sa snaží pod pečiatkou našej charity vypravovať humanitárnu pomoc na ukrajinskú stranu.

Ako je to s jazykovým vybavením? Má gréckokatolícka cirkev bližšie k ukrajinčine? Učia sa vaši bohoslovci napríklad azbuku?

Máme cirkevnoslovančinu, je to archaický jazyk, používa sa len v liturgii, veľa vecí v cirkvi má rusínske korene. Ja som sa naučil po ukrajinsky, lebo som bol tri roky v Taliansku a býval som na kolégiu, kde boli Ukrajinci.

Video: Na hranici pomáhajú dobrovoľníci aj kňazi (autori: Tomáš Forró a Martina Koník)

Máte vzťahy s veriacimi aj s kňazmi z ukrajinskej strany hranice?

Z historického hľadiska sme vyšli z mukačevského gréckokatolíckeho biskupstva, ktoré má sídlo v Užhorode. Všetci sa berieme ako bratia a sestry. Poznáme sa s kňazmi z celej Ukrajiny.

Ste s nimi teraz v kontakte?

Áno, s viacerými. Jeden môj známy je vo Ľvove, písali sme si. Neprebiehajú tam boje, ale už práve pomáhajú zvládať utečeneckú krízu. Mám známeho aj v Kyjeve, kontaktoval nás s prosbou o pomoc pre ľudí, plakal v telefóne.

A vy ste si už poplakali?

Snažím sa byť v pokoji kvôli svojej manželke. Včera som mal takú chvíľu, keď som večer prišiel domov a moja dvojročná dcéra vyberala hračky, ktorými chce potešiť ukrajinské deti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie