Denník N

Minister Lengvarský: Stotisíc utečencov zdravotníctvu nespôsobí problémy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zvládneme odchod u nás pôsobiacich lekárov z Ukrajiny, zatiaľ ich je 40. Ak by odišli všetci, museli by sme to riešiť, vraví Vladimír Lengvarský.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) hovorí v rozhovore o tom:

  • či si treba kúpiť lieky do zásoby,
  • či slovenské zdravotníctvo zvládne odchod ukrajinských zdravotníkov,
  • ale aj o tom, prečo sa na hraniciach plošne netestuje a
  • či stíhame vyčerpať peniaze na stavbu a rekonštrukciu nemocníc.

Okrem toho, že ste minister zdravotníctva, ste aj generál a boli ste okrem iného aj na misiách v Iraku či Afganistane. Ako vnímate, čo sa deje na Ukrajine?

Spravodajské informácie, ktoré sme si vypočuli na bezpečnostných radách, hovorili, že riziko je pomerne vysoké, ale asi nik z nás nerátal s tým, že sa to naozaj stane. Je to prekvapenie a zároveň výzva pre všetky bezpečnostné zložky, aby sa z toho poučili. A aj na Slovensku sme prijímali také opatrenia a správali sa k bezpečnostnému segmentu, vrátane bezpečnostných síl, trošku inak. Lebo vojna je tu reálne veľmi blízko. A bohužiaľ aj riziko, dúfam že s veľmi minimálnou pravdepodobnosťou, že to môže preskočiť aj k nám. Aj pohľad spoločnosti na to sa zmenil.

Ako inak by sme sa mali správať k bezpečnostným zložkám?

Modernizačné projekty rôzneho typu mali byť urobené už dávno. Dlhodobo sme neplnili záväzky percenta z rozpočtu na prevádzku a vyzbrojovanie. Dochádzalo k redukcii ozbrojených síl a k znižovaniu kvality výzbroje. Nedodržiavali sme záväzky NATO – dve percentá HDP, ale ani spôsobilosti, ktoré sme sa zaviazali budovať. V tejto chvíli je asi mnohým ľuďom jasné, že NATO nedáva krajinám úlohy pre potešenie, ale preto, že sa niekto vážne zaoberá reálnymi pomermi síl, a krajiny, ktoré sa k niečomu zaviazali, by to mali dodržiavať.

Neuvažujete v súčasnosti o odchode z funkcie ministra a o návrate do armádnych funkcií?

Nik ma zatiaľ nevolal. Teraz to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Vladimír Lengvarský

    Vojna na Ukrajine

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie