Denník N

Rusi sa pravdu o vojne dozvedajú aj z Tindra a z recenzií na podniky. Ak ich Google práve nemaže

Ilustračné foto - Unsplash/Robin Worrall
Ilustračné foto – Unsplash/Robin Worrall

Mnohí používatelia sociálnych sietí sa pustili do informačnej vojny s Ruskom. Jeho obyvateľov sa snažia upovedomiť o skutočnom dianí na Ukrajine. Využívajú na to aj recenzie moskovských barov či reštaurácií na Google Maps.

Kaviarne a reštaurácie. Banky aj hotely. Moskovské podniky čelia v posledných dňoch na Google Maps smršti príspevkov od užívateľov zo zahraničia. Tí ich informujú o skutočnom dianí na Ukrajine, o ktorom Rusi často nemajú pravdivé informácie.

Stačí na Google Maps kliknúť na ikonu niektorého konkrétneho podniku a vyhľadať najnovšie recenzie. „Zastavte vojnu na Ukrajine,“ napísal jeden z užívateľov v recenzii na kaviareň Bosco Bar, sídliacu naproti Kremľu.

„Päťtisíc obetí na strane Ruskej federácie. Zobuďte sa! Postavte sa tyranovi!“ burcuje ďalší pisateľ v reakcii na neďalekú krčmu. Podobných recenzií sa objavili tisíce.

„Zastavte vojnu“ – tak znie jedna z recenzií na podnik neďaleko Kremľa. Zdroj – Google Maps

„Vladimir Putin v mene Ruska začal 24. februára 2022 nevyprovokovanú vojnu proti suverénnemu ľudu Ukrajiny. Vojaci útočia na civilné domy, školy, umierajú nevinní ľudia. Silná obrana ukrajinskej armády a celého ľudu viedla k smrti viac ako 5000 ruských vojakov aj k ničivým stratám vojenskej techniky. Rusi, zastavte Vladimira Putina, prebuďte sa, vyjdite do ulíc a povstaňte proti tejto vojne!!!“ píše sa v príspevku k bankomatu v centre Moskvy.

Zapojiť sa môže každý

Prevažná časť recenzentov sa sústreďuje práve na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie