Denník N

Európa očakáva štyri milióny utečencov z Ukrajiny. Sme pripravení, odkazuje Únia a zjednodušuje pravidlá vstupu

V noci zo stredy na štvrtok napočítala agentúra OSN pre migráciu (UNHCR) už milión utečencov, ktorí z Ukrajiny odišli od začiatku ruskej invázie.

Severozápadnou časťou Ukrajiny preteká rieka Bug. Dostáva sa k juhovýchodu Poľska a tvorí časť ich prirodzenej hranice. Dá sa prekročiť po oceľovom moste. Tri dni po spustení paľby a bombardovania Ukrajiny ruskou armádou merala kolóna áut na moste 14 kilometrov.

„Ušli sme hneď, ako padli prvé bomby,“ povedala 36-ročná Oľga, ktorá so svojimi deťmi strávila v aute tri dni, kým sa k mostu dostali.

Do Poľska mieri takmer polovica všetkých Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou, ale podobné situácie nastávajú aj na hraniciach s Moldavskom, Slovenskom či Maďarskom. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v noci zo stredy na štvrtok napočítal už milión utečencov a predpokladá, že budú prichádzať ďalší. Očakáva štyri milióny ľudí.

„Pracujem v oblasti núdzových utečeneckých situácií takmer 40 rokov a zriedka som videl exodus, ktorý by bol taký rýchly ako tento,“ vyjadril sa vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Európska komisia preto pripravila návrh, ktorý Ukrajincom zjednoduší vstup na pracovný trh a umožní im zostať v členských krajinách tri roky.

Nevídaný počet ľudí

Al-Džazíra prirovnáva utečeneckú vlnu k Sýrii,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie