Denník N

Ukrajinu čakajú ťažké chvíle. Mesto Cherson je dôležité pre ďalší postup ruskej armády

Autorka: Soňa Ševčíková
Autorka: Soňa Ševčíková

Na pozadí bojov o Kyjev a Charkov, teda dve najväčšie ukrajinské mestá, zaznamenala ruská armáda prvý veľký úspech. V stredu sa jej podarilo získať kontrolu nad Chersonom, dôležitým prístavom na juhovýchode Ukrajiny.

Z mesta už niekoľko dní prichádzajú rozporuplné informácie. Niektoré hovoria o tom, že ruskí vojaci vstúpili do Chersonu a boje pokračujú, ďalšie zas opisujú, že armáda má pod kontrolou radnicu a v meste začal platiť zákaz vychádzania. To vyhlásil aj starosta mesta Ihor Kolychajev.

Britské ministerstvo obrany vo štvrtok ráno vo svojej pravidelnej správe o dianí na Ukrajine písalo, že do mesta vošli ruské jednotky, ale situácia zostáva nejasná. Kolychajev však oznámil, že ukrajinské jednotky sa stiahli z mesta.

Cherson, ktorý sa nachádza približne 130 kilometrov od okupovaného Krymu, má strategický význam. Ak by nad ním ruská armáda získala úplnú kontrolu, mohla by ho využiť pre ďalší postup smerom do vnútra krajiny.

Prečo je mesto dôležité

Poloha Chersonu je dôležitá najmä preto, že leží blízko Krymu. Ruská armáda sa okrem neho snaží získať kontrolu aj nad Mariupolom, ďalším mestom na východe Ukrajiny, ktoré leží na ceste smerom na Krym.

Rusko malo doteraz s polostrovom, ktorý ilegálne anektovalo v roku 2014, spojenie iba prostredníctvom mosta v Kerčskom prielive. Ak by získalo Cherson, Mariupol a ich okolie, Ukrajinu by mohlo úplne odrezať od Krymu.

Odtiaľ by potom mohlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie