Denník N

Nie som priateľom lacných gest, odkázal pesničkár Jaromír Nohavica. Na kritiku zareagoval po svojom

Nohavica s Putinom v Moskve v novembri 2018. Foto - kremlin.ru
Nohavica s Putinom v Moskve v novembri 2018. Foto – kremlin.ru

Najznámejší český pesničkár je opäť veľkou témou médií aj fanúšikov. Odmietol sa vzdať medaily od Putina, ale zároveň urobil benefičný koncert na podporu Ukrajiny.

Na jeseň 2018 v Kremli dostal ruské štátne vyznamenanie – Puškinovu cenu. Odovzdal mu ho prezident Putin a spolu sa pritom odfotografovali. Je to medaila, ktorá sa od roku 1999 dáva „za zásluhy v upevnení priateľstva a spolupráce medzi národmi aj pri zbližovaní národných kultúr“. Tento sviatok v Rusku nahradil oslavy boľševickej revolúcie z roku 1917. Podľa kritikov sa ním Putin snaží posilňovať moc a zneužíva ho na propagandu.

Keď pred týždňom ruskí vojaci vtrhli na Ukrajinu, básnik a publicista Ján Štrasser, ktorý rovnaké ocenenie dostal v roku 2004, sa ho verejne vzdal. „Bohužiaľ, Puškinova medaila je aj Putinovou medailou, certifikát o jej udelení podpísal prezident Ruskej federácie,“ vysvetlil svoje rozhodnutie.

Jaromír Nohavica vyhlásil, že na takéto gesto nevidí dôvod. Podľa neho je Puškinova medaila „za spievanie piesní Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavu, nie za bojovanie“.

Vyvolalo to veľkú diskusiu nielen v Česku – v poľskom meste Katovice mu zrušili pripravovaný koncert. Jaromír Nohavica zareagoval po svojom. V stredu večer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie