Denník N

Nový šéf správ RTVS Lovász: Rusko je agresor, Ukrajinci sa bránia. Naše správy to nemajú spochybňovať (+ video)

Attila Lovász. Foto N - Tomáš Benedikovič
Attila Lovász. Foto N – Tomáš Benedikovič

To, ako RTVS 24. februára ráno reagovala na začiatok vojny, bolo veľké zlyhanie, vraví poverený šéf spravodajstva Attila Lovász. Minulý týždeň vo funkcii vystriedal Vahrama Chuguryana.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Attila Lovász ako redaktor pôsobil v denníkoch Új Szó, SME či Práca, v agentúre ČTK aj v rádiu Slobodná Európa. Bol šéfredaktorom Új Szó či týždenníka Vasárnap, od roku 2011 viedol menšinové vysielanie RTVS a Rádio Patria. Po vypuknutí vojny na Ukrajine prebral vedenie redakcie spravodajstva RTVS. V rozhovore hovorí:

  • ako podľa neho telerozhlas zareagoval na vypuknutie vojny,
  • či za nepripravenosť redakcie nesie zodpovednosť Vahram Chuguryan,
  • či a za akých okolností volať do relácií Jána Čarnogurského,
  • či bude spravodajské vysielanie :24 pokračovať,
  • prečo z Moskvy odišiel spravodajca RTVS Matej Šulc.

Čo vám bežalo hlavou, keď ste ako človek, ktorý pracuje v médiách dlhé roky, vo štvrtok 24. februára ráno v čase ruskej invázie na Ukrajinu sledovali v rannom vysielaní na Jednotke cvičenie v Dámskom klube?

Našťastie som to nesledoval. Musím povedať, že to, ako RTVS 24. februára ráno reagovala, bolo veľké zlyhanie.

Zlyhanie koho?

Spravodajská redakcia RTVS nie je nastavená na rýchle reakcie. Je nastavená na výrobu relácií pre televíziu, ktorá je plnoformátová a plánovaná „mozaikovo“. Spravodajcovia sú nastavení tak, že sa vyrába na pol ôsmu do Ranných správ a potom do správ na dvanástu, na šestnástu a na siedmu do večerných Správ RTVS. Pri tomto nastavení redaktori ráno o štvrtej či piatej spia.

Video: Rozhovor s Attilom Lovászom,
autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič

Aj u nás redaktori o štvrtej ráno bežne spia. Napriek tomu v pomerne malom denníku, ktorý nemá takú redakciu ako vy, bola časť redaktorov o piatej ráno hore a pracovala na výrobe.

My sme, samozrejme, v rádiu o pol piatej ráno správu o vojne hrali a následne sme o tom informovali každú polhodinu v spravodajských blokoch vo vysielaní Slovenského rozhlasu. No nedostalo sa to do televízie. Prečo? Nemám teraz čas byť kriminalistom, ktorý to bude vyšetrovať. Je to zlyhanie a bodka. Preto sa aj manažment televízie v tom momente rozhodol, že niečo so spravodajstvom musí urobiť. A je jedno, či zlyhal Jožko Mrkvička alebo šéf, zodpovednosť mal šéf.

Invázia sa začala nad ránom okolo štvrtej, opakovanie Dámskeho klubu RTVS vysielala do pol ôsmej ráno, potom sa začali Ranné správy. V nich v 36. minúte – medzi tým už bol aj šport či počasie – prišiel na rad rozhovor o duálnom vzdelávaní. Ak bol ten Dámsky klub dôsledkom nepripravenosti, tak toto bolo čo?

Spravodajstvo nereagovalo tak, ako malo. Je však dôležité pre korektnosť povedať, že v televíznom vysielaní informácie o vojenskom útoku na Ukrajine odzneli o pol ôsmej v Ranných správach so živými vstupmi s viacerými spravodajcami verejnoprávnej televízie z Mariupola, USA, Nemecka, Ruska a Budapešti.

Áno, je pravda, že bloky mimoriadneho spravodajstva zaradila RTVS až od desiatej, ale následne pokračovala s mimoriadnymi spravodajskými štúdiami v televíznom vysielaní aj o 11.30 a 15.30. Predĺžený bol aj hlavný spravodajský blok, po ktorom RTVS odvysielala aj mimoriadne príhovory prezidentky Zuzany Čaputovej a predsedu vlády Eduarda Hegera. RTVS aktuálne udalosti pokrývala a pokrýva aj na svojom spravodajskom webe a facebookovom profile Správy RTVS.

Je trochu nepochopiteľné, že hovoríme o situácii, keď vysielate spravodajský blok, máte na obraze moderátorku a napriek tomu niekto v redakcii rozhodne, že štyri hodiny po vypuknutí vojny pustí rozhovor o duálnom vzdelávaní. To aj keby moderátorka len čítala agentúrne správy, bolo by to lepšie.

To máte pravdu. Nesporím sa v tom, že by to nebolo zlyhanie. Len v tomto momente nemám kapacity ani túžbu, aby som začal vyšetrovať niečo, čo sa stalo pred mojím nástupom. Načo? Nejako sme reagovali a mojou úlohou je teraz dať reputáciu RTVS do poriadku.

RTVS reagovala odvolaním riaditeľa spravodajstva Vahrama Chuguryana…

… nebolo to odvolanie, podľa mojich informácií išlo o dohodu.

Ako to prebehlo? Vahram Chuguryan ponúkol svoju demisiu?

Nemám tušenie. Pracovno-právne sa tento pracovný pomer skončil dohodou.

Nie je situácia, ktorá nastala, dôsledkom toho, ako redakciu spravodajstva viedol? Nevypomstilo sa RTVS to, ako pán Chuguryan prišiel na jar 2018 do redakcie, že tam došlo k veľkému konfliktu a odišlo – či muselo odísť – asi dvadsať pomerne skúsených redaktorov?

Nie som prvýkrát v živote

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie