Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ako spoločne premýšľali o vojne na Ukrajine a o budúcnosti sveta historici Snyder a Harari vo výnimočnom rozhovore

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vladimir Putin sa dopustil osudovej chyby, keď začal hovoriť o denacifikácii Ukrajiny, lebo tým napadol morálnu štruktúru povojnovej Európy.

Historici Timothy Snyder a Yuval Noah Harari sú svetoví intelektuáli, ktorých prenikavé postrehy je radosť počúvať a čítať. Dala ich dokopy pre tento rozhovor s názvom Vojna na Ukrajine a budúcnosť sveta ďalšia skvelá historička Anne Applebaumová.

Snyder vysvetľuje príčinu nečakane silnej reakcie Západu na vojnu na Ukrajine fatálnym omylom Vladimira Putina, ktorý nepochopil povojnové dejiny Európy. V okamihu, keď zdôvodňoval útok na Ukrajinu potrebou ju „denacifikovať“, napadol tým v podstate celý Západ. „Keď Putin hovoril o denacifikácii, neuvedomil si, čo tým spôsobí,“ vysvetľuje Snyder.

„Rusko nebojuje len proti Ukrajine, ale aj proti celému naratívu o holokauste, napadol teda morálnu štruktúru povojnovej Európy,” povedal Snyder. A Európania to ihneď pochopili.

Putin, hoci vie po nemecky, napríklad nikdy nepochopil, čo znamená pre Nemcov pojem denacifikácia a ako hlboko je v ich národnom príbehu ukotvené vedomie viny za holokaust. Prvé roky svojho pôsobenia v KGB totiž prežil vo východnom Nemecku, kde komunisti úplne potlačili pocit viny Nemcov za holokaust aj za samotnú vojnu, lebo ju zvalili na západný kapitalizmus a imperializmus – toto už je však názor autora tohto textu, Snyder sa o tom nezmienil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie