Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Nepriateľom Rusov je aj ukrajinské blato a ich vlastné pneumatiky

Ruský kolesový transportér BTR-82A a dva tanky T-72B3, ktoré zapadli v ukrajinskom blate. Foto - Twitter
Ruský kolesový transportér BTR-82A a dva tanky T-72B3, ktoré zapadli v ukrajinskom blate. Foto – Twitter

Bezodné blato sa po rusky povie „rasputica“, uviazol v ňom Napoleon aj Hitler, teraz v ňom môžu uviaznuť Rusi.

Vojna je okrem utrpenia aj prehliadkou nečakaných situácií. Na Ukrajine môže byť jedným z faktorov v neprospech Rusov počasie.

Vojenskí analytici už dávnejšie upozorňovali na prekážku, ktorej bude ruská technika čeliť, ak začne útok príliš neskoro – a tou bude povestné ukrajinské blato. The New York Times napísali, že podľa amerických tajných služieb Číňania požiadali Vladimira Putina, aby útok na Ukrajinu odložil až na koniec zimnej olympiády (čo tiež ale znamená, že mali o plánovanom útoku informácie priamo od Rusov).

Odloženie útoku na 24. februára však znamenalo, že vojna sa natiahne do jari, nehovoriac o tom, že už teraz je jasné, že bude trvať podstatne dlhšie, než Putin predpokladal.

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

 

Už teraz kolujú fotografie ruskej techniky zaborenej v ukrajinskom blate. Predpoveď počasia už nepredpokladá veľké mrazy, takže jarné blato sa môže stať ukrajinskou strategickou výhodou. To, samozrejme, neznamená, že ukrajinskí vojaci odolajú ruskej presile, ale nebolo by to po prvý raz v dejinách, kedy prírodné podmienky dramaticky ovplyvnili priebeh vojny.

Zaujímavú analýzu ponúkol na Twitteri americký špecialista na pneumatiky vojenských vozidiel Trent Telenko. Na príklade jednej fotografie ruského raketového systému Pancir-S1, ktorý je zaborený v blate, popisuje ruské problémy.

Ruský Pancir-S1. Foto – Twitter

Vojenské vozidlá majú pneumatiky, ktoré sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie