Denník N

Kamil Sládek: Zámienkou na vojny sú vždy fejky. Presne tak zaútočil Milošević na Balkáne a teraz Putin na Ukrajine

Kamil Sládek. Foto - Eva Takácsová
Kamil Sládek. Foto – Eva Takácsová

Kamil Sládek dlhé roky realizoval vzdelávacie projekty so študentmi a s učiteľmi na Balkáne aj na Ukrajine. Dnes tvrdí, že medzi vojnami na Balkáne a na Ukrajine je mnoho paralel.

Dvanásť rokov ste cestovali na Ukrajinu, kde ste realizovali viaceré projekty so študentmi a s učiteľmi. Čo pre vás znamenala informácia, že sa tam začala vojna?

Úprimne? Čakal som, že to príde, hoci v momente, keď som si to prvýkrát prečítal, sa mi tak roztriasli ruky, až mi takmer vypadol mobil. Dlhé roky som chodil na Balkán, kde som sa naučil čítať niektoré veci a symboly. Zrazu som videl množstvo paralel a bolo mi jasné, že Rusko na Ukrajinu zaútočí.

Keď 11. februára tohto roka šéf takzvanej Luhanskej demokratickej republiky oznámil, že našli 130 masových hrobov z roku 2014, všetko vo mne zarezonovalo. Išlo o klasický fejk, ktorý už predtým sprevádzali ďalšie fejky o tom, ako tam Ukrajinci zabíjajú malé ruskojazyčné deti a podobne. Bol to podlý útok na to najcitlivejšie v nás – starosť o deti.

Definitívne sa mi to vyjasnilo v momente, keď som videl, že Rusi naďalej zhromažďujú vojská na ukrajinských hraniciach, že z Doneckej a Luhanskej republiky evakuujú deti, starcov a ženy do Rostova a súčasne mobilizujú do armády. Vtedy som svojej žene povedal, že vojna sa začne nie v priebehu dní, ale v priebehu hodín.

Čakali ste, že Rusko zaútočí na celú Ukrajinu? Lebo všeobecne sa očakávalo, že obsadia Luhansk a Doneck.

Myslím si, že rozsah a miera útokov šokovala všetkých, lebo je priam diabolská. Asi nikomu nenapadlo, že Rusi budú rovno útočiť aj na Kyjev a iné mestá po celej krajine.

Vravíte, že ste videli viaceré paralely s vojnou na Balkáne v 90. rokoch.

Vojna na Balkáne, hoci o tom málokto vie či chce vedieť, sa začala už v júli 1991. Niektorí Slováci sa rozčuľujú, že NATO bombardovalo Srbsko v roku 1999, ale uniká im, že Milošević už v rokoch 1991 až 1995 bombardoval Chorvátsko a Bosnu a Hercegovinu.

V auguste 1991 sa začalo bombardovanie Vukovaru, ktorý sa stal prvým so zemou zrovnaným mestom v Európe po druhej svetovej vojne. Vukovar padol 18. novembra 1991, zostali z neho len ruiny.

Jedna z paralel s dneškom je práve z dňa dobytia Vukovaru, keď tam srbský vojak videl 41 zmrzačených detí. Údajne mali odrezané hlavy aj končatiny, ale vraj tam bola tma, tak sa to nedalo fotiť. Túto informáciu napriek absencii dôkazov zverejnila juhoslovanská tlačová agentúra a prebrala to agentúra Reuters.

Správa teda nebola overená a agentúra Reuters ju na druhý deň stiahla. Neskôr aj srbské médiá. Už však žila svojím životom. Dozvedeli sa o tom rozvášnení srbskí bojovníci, ktorí práve dobyli Vukovar, a z pomsty zlikvidovali 300 ľudí z tejto nemocnice vo východnom Chorvátsku.

Dnes to poznáme pod názvom masaker v Ovčare.

Áno, Srbi vzali pacientov aj ľudí, ktorí boli práve v nemocnici, na farmu Ovčara, kde všetkých zabili. Utiecť sa podarilo len jednému človeku. Toto všetko pritom bola reakcia na obyčajný hoax o zmrzačených deťoch. Dodnes sa to vníma ako najväčší srbský vojnový zločin v Chorvátsku.

Ďalšia paralela?

Na začiatku bojov o Vukovar mnohí Srbi odmietali bojovať. Nechápali, prečo majú ísť proti vlastným. Vo Vukovare totiž Srbi tvorili tretinu obyvateľstva. Jeden vojak sa dokonca s tankom vrátil do Belehradu priamo pred parlament. Kde skončil, nik netuší.

Nakoniec tam Milošević nasadil takzvaných Arkanových tigrov, čo bola skupina najhorších banditov a zločincov, ktorých hľadal aj Interpol. Pozrite sa, čo sa teraz deje na Ukrajine – Putin tam poslal aj kadyrovcov, teda najväčších hrdlorezov z Čečenska. A potom aj takzvaných vagnerovcov…

Podobne ako Milošević pri Chorvátsku aj Putin si myslel, že si Ukrajinu podmaní do niekoľkých dní. Nevyšlo to, a tak tam poslal aj najhorších grázlov. Tí si, samozrejme, nerobia žiadne starosti s dodržiavaním ľudských práv, sú najatí na vykonanie tej najodpornejšej roboty.

Rusi v rámci prípravy na vojnu tvrdili, že Ukrajinci vyvražďujú ruskojazyčné obyvateľstvo, klamali o masových hroboch a o ubližovaní deťom. 

Ako hovoríte, dnes už vieme, že to bola naozaj príprava na vojnu. Rusi si vymysleli správu o 130 masových hroboch. Ešte aj ruská agentúra TASS pritom uviedla, že tá správa nie je overená. Rusi sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie