Denník N

Aj keby ich bolo päť miliónov. Poliaci hovoria, že prijmú každého utečenca z Ukrajiny

Utečenci v prístrešku v poľskom meste Mlyny. Foto - tasr/ap
Utečenci v prístrešku v poľskom meste Mlyny. Foto – tasr/ap

Väčšina Poliakov podporuje otvorený prístup krajiny k ukrajinským utečencom. Vojna zároveň zastavila spory medzi vládou a opozíciou.

Poľsko od začiatku vojny aktívne podporuje Ukrajinu vo všetkých možných oblastiach – vojenskej, finančnej, politickej a humanitárnej. Do Poľska už prišlo viac ako pol milióna ukrajinských utečencov, všetkých tu srdečne vítajú a obyvatelia ich ubytúvajú vo svojich domovoch.

V celej krajine a na hraniciach sa organizujú akcie spontánnej pomoci. Ako to už v Poľsku v krízových situáciách býva, všetky spory a politické konflikty úplne vymizli, vláda a prezident Andrzej Duda majú plnú podporu opozície a Ukrajinu podporuje dokonca aj krajne pravicová Konfederácia, ktorá je často nazývaná poľskou obdobou kotlebovcov (dvaja politici z tejto strany však podporili Putina).

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

Viac ako pol milióna utečencov

Od začiatku vojny prišlo do Poľska vyše pol milióna utečencov z Ukrajiny, väčšinou žien a detí. Vláda súhlasí s tým, že prijme ľubovoľný počet ľudí, aj keby to bolo 5 či 7 miliónov. Utečenci dostávajú nielen núdzovú pomoc, ale aj status

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie