Denník N

Ľudský odpad pristane na odvrátenej strane Mesiaca skôr ako astronauti

Odvrátená strana Mesiaca. Foto – NASA
Odvrátená strana Mesiaca. Foto – NASA

Do Mesiaca dnes poobede narazí prvý nekontrolovaný pozemský odpad. Nikto sa k nemu nehlási, no pravdepodobne ide o časť čínskej rakety, ktorá štartovala zo Zeme v roku 2014.

Keď raketa vynáša teleso do vesmíru, postupne sa z nej odpájajú jednotlivé stupne. Ak sa nedajú recyklovať, (túto možnosť zatiaľ dokáže zrealizovať len spoločnosť Space X), následne zhoria v atmosfére. Alebo sa zmenia na vesmírny odpad.

Takýto odpad potom chaoticky poletuje vo vesmíre či uviazne v gravitačnom poli nejakého väčšieho telesa. Jedným z nich je aj objekt s názvom WE0913A, ktorý by mal dnes okolo pol jednej stredoeurópskeho času naraziť do odvrátenej strany Mesiaca.

Podľa časopisu Nature to bude vôbec prvýkrát, čo kus vesmírneho odpadu vytvoreného ľuďmi nekontrolovateľne zasiahne nebeské teleso po tom, ako roky letel vesmírom.

Odvrátená strana Mesiaca

Časť rakety sa k Mesiacu neodvratne približuje pre lunárnu gravitáciu. Odborníci očakávajú, že kolízia zanechá na Mesiaci malý kráter.

„Relatívna rýchlosť medzi objektom WE0913A a Mesiacom bude v čase zrážky okolo 9300 kilometrov za hodinu,“ hovorí astronóm Jiří Šilha z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK, ktorý sa vesmírnemu odpadu a jeho trasovaniu venuje.

Dráha samotného objektu nie je úplne presná, keďže o jeho polohe je k dispozícii len malo dát, no vedci predpokladajú, že dopadne do oblasti krátera Hertzsprung na odvrátenej strane Mesiaca.

Astronauti sa do tejto oblasti zatiaľ nedostali, no vesmírny odpad si ich tam pravdepodobne počká.

Pohľad na odvrátenú stranu Mesiaca. Zdroj – YouTube/NASA

 

Komu patria trosky?

Pôvodne sa špekulovalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie