Denník N

Jadrová fyzička Drábová: O štvrť na štyri sa mi zrútil svet. No bloky držia, katastrofa sa, našťastie, nekoná

Dana Drábová. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Dana Drábová. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

„Elektráreň horí a Rusi na ňu strieľajú.“ Tieto správy v noci obleteli svet. Šéfka českého Úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová počas nočných hodín zisťovala o situácii ďalšie informácie a upokojuje verejnosť. Rusi obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň, no k havárii nedošlo. Na Ukrajine však môže nastať závažný energetický problém.

Na čo sa v rozhovore pýtame:

  • Ako vyzerá situácia v Záporožskej teraz?
  • Sú ďalšie tri ukrajinské jadrové elektrárne v bezpečí?
  • Ohrozila by prípadná havária celú Európu?
  • Čo by sa muselo stať, aby k nej došlo?

Video: Všetko podľa plánu: Mŕtve deti, rozstrieľané bytovky a útok na jadrovú elektráreň (autorka: Martina Koník)

Dnes po prebudení sme všetci vykukli z okna a uvideli sneh a potom sme sa pozreli do mobilov na správy a zistili, že Rusi obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň, jednu zo štyroch funkčných ukrajinských jadrových elektrární. Vy ste už nad ránom stihli český Twitter upokojiť, že sa, našťastie, nekoná katastrofický scenár, no vyzeralo to veľmi zle. Vás v noci prebudilo nejaké varovanie?

Nie. Žiadne varovanie ma neprebudilo, bolo to oveľa prostejšie. Prebudila som sa asi o štvrť na štyri z úplne obyčajných, povedzme fyziologických dôvodov a nedalo mi to a pozrela som sa, čo je nové. Neblikalo ani nepípalo nič, zatiaľ nie je prečo, našťastie. Takže môžem v prvom rade upokojiť čitateľov: radiačná situácia je normálna.

A keď ste sa pozreli, čo je nové, čo ste videli?

„Elektráreň horí a Rusi na ňu strieľajú.“ To bola tá správa.

Uf. Čo ste teda robili pred svojím tweetom: „Zošaleli. Ale elektráreň zatiaľ drží.“?

Pustila som si CNN a BBC, pozrela som sa na Twitter Medzinárodnej atómovej agentúry a začala som si skladať, čo sa deje. Bloky držia, katastrofa sa, našťastie, nekoná.

No i tak je to veľký problém, aj keď, našťastie, nie jadrový, no energetický. V našom minulom rozhovore ste hovorili, že Ukrajina má pätnásť funkčných reaktorov v štyroch jadrových elektrárňach.

Áno, a Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia ukrajinská elektráreň, produkuje asi dvadsať percent elektrickej energie z celkového objemu na Ukrajine. Je to veľmi moderná elektráreň. Vezmite si Temelín a vidíte tretinovú Záporožskú. Je tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie