Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Natália Blahová ukázala protesty proti Putinovi, vytvorila tak medzinárodný virál

MediaBrífing každý piatok sumarizuje dianie v médiách a na internete. Dnes v ňom okrem iného nájdete:

  • 10 najúspešnejších príspevkov na Facebooku od vypuknutia vojny,
  • ktoré sú najvýznamnejšie prokremeľské zdroje na Slovensku,
  • svet sa spojil v boji proti ruským dezinformáciám,
  • Moskva úplne zakázala slobodnú žurnalistiku.
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď bývalá poslankyňa Natália Blahová zdieľala cez víkend na Facebooku galériu svetových protestov proti ruskej invázii na Ukrajine, nečakala, že vytvorí taký virál.

„To, že už pár hodín po jeho zverejnení nabral príspevok taký vietor, ma veľmi milo prekvapilo. Komentáre, lajky a zdieľania pribúdali po stovkách,“ vraví. „Pochopila som, že ľudí z každého kúta sveta rovnako ako mňa dojíma tá svornosť za mier, a že vládne silná empatia s ľudom Ukrajiny. Boli sme a sme v tom všetci spolu.“

Vo štvrtok večer zasiahol jej príspevok už takmer 25 miliónov ľudí a mal viac ako 290-tisíc zdieľaní. Nestal sa tak len najúspešnejším slovenským príspevkom od začiatku vojny na Ukrajine, ale aj jedným z najzdieľanejších slovenských príspevkov v histórii Facebooku.

„Do súkromných správ som dostala od ľudí stovky prosieb o to, aby som k sade fotografií pridala aj to ich mesto, v ktorom sa tiež konali protivojnové demonštrácie. Pôvodne bolo v príspevku desať obrázkov svetových metropol, dnes je ich tam viac ako štyridsať,“ povedala Blahová.

Virálny príspevok Natálie Blahovej.

Keď sme s pomocou analytického nástroja CrowdTangle hľadali úspešnejšie príspevky, našli sme jeden v roku 2017 (567-tisíc zdieľaní) a tri príspevky v roku 2015 (482-tisic, 526-tisíc1,1 milióna). V zozname najúspešnejších príspevkov za rok 2021 nie je žiaden, ktorý by sa k týmto číslam približoval.

Blahová vďaka virálu za pár dní viac ako zdvojnásobila počet sledovateľov na Facebooku – ešte minulý týždeň ich mala 13-tisíc, teraz už 27-tisíc.

Najúspešnejšie príspevky počas týždňa od 24. februára

Pozreli sme sa na najúspešnejšie príspevky na Facebooku od momentu, keď Putin zaútočil na Ukrajinu. Okrem prezidentky sa darilo europoslancovi Milanovi Uhríkovi (Republika), ktorý sa štatistikami na sieti postupne približuje lídrovi slovenského Facebooku – Ľubošovi Blahovi (Smer).

  1. Natália Blahová – Svet sa spojil proti vojne a na podporu Ukrajiny (fotogaléria, 342-tisíc interakcií, teda reakcií, komentárov a zdieľaní)
  2. Zuzana Čaputová – Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj (fotografia, 50-tisíc interakcií)
  3. Milan Uhrík – Progresívcom v Bruseli som pripomenul americké vojny (video, 48-tisíc interakcií, 417-tisíc spustení)
  4. Milan Uhrík – Slovania na Ukrajine bojujú proti sebe. Tí, čo ich proti sebe poštvali, si mydlia ruky za oceánom (video, 32-tisíc interakcií, 529-tisíc spustení)
  5. Milan Uhrík – NIE slovenským zbraniam na Ukrajine (video, 31-tisíc interakcií, 332-tisíc spustení)
  6. Zuzana Čaputová – Som hrdá prezidentka Slovenskej republiky (fotogaléria, 31-tisíc interakcií)
  7. Zuzana Čaputová – Mimoriadne vystúpenie na RTVS (video, 30-tisíc interakcií, 363-tisíc spustení)
  8. Plus 1 deň – Plač Vasju z Perečina, otca ukrajinského chlapčeka Dávida (4), po ich zvítaní na hranici (video, 29-tisíc interakcií, 1,3 milióna spustení)
  9. Ľuboš Blaha – Krutá pravda, ktorá sa liberálom nebude páčiť (status, 29-tisíc interakcií)
  10. Zuzana Čaputová – Vážené spoluobčianky a spoluobčania, pred niekoľkými hodinami sa začala ruská vojenská invázia (fotografia, 27-tisíc interakcií)

Najviac „haha“ reakcií (5,7-tis.) mala stránka Informácie bez cenzúry, keď zdieľala článok Denníka Štandard o tom, že ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) vypína plynové kúrenie.

Najviac nahnevaných reakcií (2,1-tis.) malo video Milana Mazureka (Republika) o tom, že vláda ide „vypínať nepohodlné weby a opozičné stránky“.

Najpopulárnejší príspevok dezinformačného média (nemyslia sa tým dezinformácie od politikov) zdieľala stránka Hlavné udalosti dňa. Tá sa ešte vlani volala To je super nápad, no od januára je ďalším kanálom dezinformačného webu Hlavný denník. Jej príspevok, ktorý informoval o tom, že zodpovednosť za dianie na Ukrajine majú podľa Číny Spojené štáty, mal 13-tisíc interakcií.

Najpopulárnejší príspevok nesúvisiaci s vojnou na Ukrajine zverejnila stránka Adam.sk. Stiahnuté video z internetu malo 80-tisíc interakcií a 1,8 milióna spustení, bolo tak zároveň aj videom s najväčším počtom prehratí.


Ktoré sú najvýznamnejšie prokremeľské zdroje na Slovensku

Analytická spoločnosť Gerulata vytvorila zoznam najvplyvnejších prokremeľských stránok a účtov, ktoré pôsobia na Facebooku, pričom posudzovala ich aktivitu, vplyv a celkovú nebezpečnosť na informačné prostredie.

Najnebezpečnejšie sú podľa analýzy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie